Uhapšen zbog podmetanja požara u prihvatnom centru

Nemačka policija je, pola godine od podmetanja požara u jednom azilantskom domu u Treglicu u Saksoniji-Anhalt, uhapsila jednu osumnjičenu osobu.

Izvor: B92

Četvrtak, 08.10.2015.

19:59

Default images
Foto: Gettyimages

Nadograđeno potkrovlje zgrade za azilante uništeno je u požaru, a policija procenjuje štetu šestocifrenom sumom u evrima, javljaju mediji.

Treglic je u središte javnosti dospeo početkom marta kada je gradonačlenik Markus Mirt podneo ostavku, posle pretnji desničara koji su ispred njegove kuće želeli da demonstriraju protiv prihvata izbeglica.

Izbeglice u Nemačkoj nalaze se često na meti napada desničara, a u više gradova do sada je izbio požar u azilantskim domovima.

U prvoj polovini ove godine u Nemačkoj je zabeleženo 167 politički motivisanih napada na azilantske domove.

Od tog broja, 96 incidenata dogodilo se u prvom kvartalu godine, a desni ekstremizam dominira napadima.

Od 167 registrovanih napda, 88 se pripisuje desnom političkom spektru, prenose mediji.

Izbeglice su bile na meti napada desničara u Hamburgu, Bonu, Drezdenu, Minsteru, Manhajmu, Štutgartu, Ingolštatu, Nirnbergu i drugim nemackcim gradovima, prenose mediji.

Pitanje smeštaja azilanata pokreće ozbiljne političke diskusije, pošto se građani često protive da se u njihovoj blizini nastane izbeglice.

U lavini izbeglica koja se ove godine sručila na Nemačku, političari, pre svega ukazuju na one sa Balkana, tražeći da se odmah deportuju nazad, pošto u balkanskim zemaljama nema ni rata ni političkog progona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: