RUS: Da se ne plaše oni koji nisu povezani sa ID

Oni koji u Siriji nisu povezani sa teroristima i ne podržavaju ih ne treba da se boje vazdušnih udara ruskog vazduhoplovstva.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 08.10.2015.

16:07

Default images
Foto: Gettyimages

To je izjavila predstavnica Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.

"Želim još jednom da ponovim - ruske vazdušno-kosmičke snage u Siriji nanose udare isključivo protiv predstavnika međunarodnog terorizma i onih koji im pomažu. Oni, koji nisu teroristi, ne pomažu im i ne koordinišu svoje poteze sa terorističkim organizacijama, nemaju čega da se boje", rekla je ona.

Zaharova je, kako prenosi RIA Novosti, rekla da su sve aktivnosti Rusije u Siriji potčinjene glavnom cilju - pomaganju političkog rešenja.

"Bez toga je nemoguće obnoviti jedinstvo i suverenitet te zemlje na čitavoj teritoriji, osigurati stabilnost i suživot svih etničkih i konfesionalnih grupa", kazala je portparolka ruskog MIP-a.

Zaharova je, takođe, rekla da zvanična Moskva uočava pozitivnu dinamiku u vojnim kontaktima Rusije i SAD, kao i da se protivi prekidu "kanala komunikacije".

"Svi ti kanali stvoreni su da bi se rešavale najkomplikovanije situacije, naročito u kriznim trenucima", rekla je ona, zalažući se za korišćenje svih mogućnosti za koordinaciju.

Podsećajući da "pre samo tri, četiri sedmice kontakata sa američkim kolegama nije bilo", Zaharova je rekla da sada oni postoje između ministarstava odbrane.

Zaharova je odbacila kao "još jedan mit" tvrdnje da Rusija razmatra mogućnost početka kopnene operacije u Siriji.

Rusija je na poziv sirijskog predsednika Bašara el-Asada počela 30. septembra udare iz vazduha po objektima IS u Siriji i do sada ih je bilo više od stotinu.

Pored toga, juče je iz voda Kaspijskog mora sa brodova ispaljeno 26 krstarećih raketa.

Mete se biraju na osnovu obaveštajnih podataka Rusije, Sirije, Iraka i Irana, navodi RIA Novosti.

U Siriji od marta 2011. traje oružani konflikt u kom je, prema podacima UN, poginulo više od 220.000 ljudi.

Ruska agencija navodi da se vladinim snagama suprotstavljaju odredi ekstremista koji pripadaju različitim oružanim formacijama, a da su najaktivniji ekstremisti ID i Fronta al-Nusra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: