Šta Putin misli o ruskoj akciji protiv ID u Siriji

Ruski predsednik Vladimir Putin dao je visoku ocenu dosadašnjim rezultatima operacije ruske vojske u Siriji.

Izvor: B92

Četvrtak, 08.10.2015.

00:20

Default images
Foto: Tanjug, arhiva

On je naglasio tokom susreta sa ministrom odbrane Sergejom Šojguom da konflikti poput sirijskog treba da budu okončani političkim putem.

"Za sumiranje rezultata još je rano, ali to što je učinjeno, zaslužuje visoku pozitivnu ocenu", rekao je Putin, prenosi Tass.

Vrhovni komandant Oružanih snaga Rusije rekao je da su u rusku operaciju u Siriji uključeni brodovi Kaspijske flote, koji su uspešno pogodili ciljeve.

"To što smo pucali iz voda Kaspijskog mora na rastojanju oko 1.500 kilometara oružjem visoke preciznosti i pogodili sve postavljene ciljeve - govori o dobroj pripremi i preduzeća namenske industrije i dobroj pripremi kadrova", rekao je Putin.

Ruski TV kanal "Raša tudej" ukazuje da na Kaspijsko more izlaze Rusija, Iran i još tri zemlje, i da je za ovaj napad očigledno još bila potrebna saradnja Irana i Iraka, jer rakete moraju da prelete kroz njihov vazdušni prostor kako bi stigle do Sirije.

Predsednik Rusije je na susretu sa Šojguom potvrdio zadatak ruske vojske da sinhronizuje dejstva sa sirijskom vojskom.

"Očekujem da će dalji rad, kao što smo se dogovarali, biti sinhronizovan sa dejstvima sirijske vojske na kopnu i da će dejstva naših Vojno-kosmičkih snaga efikasno podržavati ofanzivnu operaciju sirijske vojske", kazao je Putin.

Ruske agencije prenose da se ruski predsednik u izjavi koju je prenela "TV Rusija-1" založio za mogućnost udruživanja vojske sirijskog predsednika i "Slobodne sirijske vojske" i saopštio da je francuski predsednik Fransoa Oland izneo predlog da se u borbi protiv ID udruže napori Asadove vojske i S SV.

Putin je poručio Šojguu da se podrži ta inicijativa i da se održava kontakt sa drugim stranim partnerima.

"Tokom moje poslednje posete Parizu (2. oktobra), predsednik Francuske, gospodin Oland izneo je interesantnu ideju, prema kojoj bi bilo moguće, kako misli, da se proba, u svakom slučaju, udruživanje napora armije vladinih snaga, armije predsednika Asada i tzv. S SV", rekao je Putin, dodajući da Rusija ne zna "gde je" ta vojska i "ko njome komanduje".

"Međutim, ako se pođe od toga da je to borbeno krilo tzv. zdravog dela opozicije, ako bi uspelo udruživanje napora u borbi protiv zajedničkog neprijatelja, terorističkih organizacija, ID, Fronta al-Nusra i onih koji su sa njima, tada bi bili stvorene dobre pretpostavke za političko rešenje u Siriji", rekao je predsednik Rusije.

Putin je istakao da je potrebno nastaviti rad sa stranim partnerima, jer "bez njihovog učešća, bez učešća Saudijske Arabije, Turske, SAD, Irana, Iraka i susednih država, naravno, taj posao na pravi način teško da će biti organizovan".

Putin je, takođe, dodao da strani partneri u Siriji mogu ruskoj vojsci da dostave ciljeve koje smatraju da imaju veze sa terorističkim grupama i da će ruske Vojno-kosmičke snage naneti udare po njima.

"Ako tvrde da znaju situaciju bolje, jer su više od godinu dana aktivni na sirijskoj teritoirji, uzgred budi rečeno - nelegalno, to sam im rekao, ali ako su aktivni i znaju sitauciju bolje, neka nam daju ciljeve koje su pronašli za to vreme i mi ćemo ih odraditi", kazao je Putin.

Ruska avijacija od 30. septembra nanosi udare na objekte ID u Siriji i sačinjava je više od 50 aviona i helikoptera, a od danas se u operaciju priključila i ruska mornarica.

Ruska vojska deluje u Siriji na poziv Asada a ne planira da učestvuje u kopnenim operacijama, podseća Tass.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: