Milanović: Dan nezavisnosti centralni datum

Premijer Hrvatske Zoran Milanović izjavio je da je 8. oktobar koji se u Hrvatskoj obeležava kao Dan nezavisnosti, jedan od najvažnijih datuma.

Izvor: Beta

Četvrtak, 08.10.2015.

22:58

Default images
Foto: Beta/HINA

"Dan nezavisnosti je po meni centralni datum, među važnijim datumima, jer je taj dan Hrvatski sabor konačno rekao: Hrvatska je nezavisna. Njemu je prethodilo nekoliko važnih odluka, referendum i Dan državnosti", rekao je Milanović.

On je na svečanosti u Saboru povodom Dana nezavisnosti dodao da praznik 25. jun, koji se u Hrvatskoj slavi kao Dan državnosti, nosi "nespretno ime, jer je hrvatska državnost prema hrvatskom Ustavu stara 1300 godina".

Premijer je u izjavi novinarima kritikovao predsednicu Kolindu Grabar-Kitarović zbog toga što je na Dan nezavisnosti u Mađarskoj, umesto u Hrvatskoj.

U Hrvatskoj se Dan nezavisnosti obeležava kao spomen na 8. oktobra 1991. godine kada je hrvatski Sabor doneo odluku o raskidu državnopravnih veza sa tadašnjom SFRJ.

Odluka o raskidu veza doneta je pošto je istekao tromesečni moratorijum na Ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske, koju je Sabor doneo 25. juna 1991. godine.

Ta odluka je odložena na tri meseca na zahtev Evropske komisije koja je tražila mirno rešenje jugoslovenske krize.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

17 h

Podeli: