"Evropski put Srbije nije zakočen"

Odlaganje objavljivanja izveštaja o napretku Srbije ka EU neće zakočiti naš evropski put, ocenila je šefica Pregovaračkog tima sa EU Tanja Miščević.

Izvor: B92

Četvrtak, 08.10.2015.

00:48

Default images

"Izveštaj o napretku sadrži preporuke za dalje u svim oblastima reformi i ocenu do sada postignutog nivoa napretka. Ništa preterano veliko se neće dogoditi odlaganjem objavljivanja izveštaja, posebno što smo posle procesa pregleda zakonodavstva, odnosno skrininga, veoma svesni šta dalje treba raditi", rekla je Mišćević.

Srbija očekuje otvaranje prvih pregovaračkih poglavlja do kraja godine, i to upravo poglavlja 35, koje se odnosi na Kosovo i Metohiju, i 32, finansijska kontrola, za koje smo već dugo spremni, izjavila je ona za "Večernje novosti".

Mišćević je podsetila da je Brisel saopštio da je objavljivanje izveštaja o napretku Srbije ka EU odloženo zbog vanrednog sastanka Saveta EU posvećenog migrantskoj krizi.

Ona je dodala da bi, prema mišljenju EU, objavljivanjem izveštaja u trenutku dok se održava vanredni sastanak bila skrenuta pažnja javnosti sa izveštaja i sa celokupnog paketa proširenja Unije, čime bi taj dokument izgubio svoj značaj.

Ona je još precizirala da poglavlje 35 nije zamena za dijalog Beograda i Prištine, već instrument praćenja svega što je tokom dijaloga dogovoreno.

"Poglavlje 35 je potpuna novina i značajno političko pitanje, pa očekujemo da će rasprava biti duga", dodala je Tanja Miščević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: