Studenti blokirali Pravni fakultet

Studenti Pravnog fakulteta započeli su blokadu fakulteta pošto uprava nije ispunila njihove zahteve, pišu “Večernje novosti”.

Izvor: Beta

Četvrtak, 08.10.2015.

17:05

Default images
Foto: B92

“S obzirom na to da Uprava nije ispunila naše zahteve, u 15 časova počeli smo blokadu”, poruka je grupe studenata Pravnog fakulteta u Beogradu , koji su protest počeli u 12 časova i tri sata kasnije blokirali ovu visokoškolsku ustanovu.

Studenti protestuju nezadovoljni načinom bodovanja ispita i time što oni koji su studije upisali 2006. moraju da ih završe do kraja godine.

Osnovni razlog za održavanje protesta jeste ukidanje vanrednog oktobarskog roka, poznatijeg kao oktobar 2, povećanje finansijskih nameta gde god je to moguće, menjanje sistema upisa u toku školovanja pomoću kog Fakultet danas ostvaruje enormne godišnje prihode, neuporedive sa prihodima bilo kojeg drugog fakulteta u državi.

“Sve ono za šta su se studenti prošle godine borili a što je trebalo biti potvrđeno usvajanjem Izmena i dopuna Zakona o visokom obrazovanju, ironično, baš na Pravnom fakultetu nije ispoštovano”, objavili su studenti.

Kako kažu, nezadovoljni su zato što i pored teške finansijske situacije u zemlji fakulteti "obrću milione na uštrb studenata".

“Uprava je opet odbila naše zahteve. Vreme je za radikalizaciju protesta! Poslednji je trenutak da se izborimo za naša prava! Ugroženi smo svi, od brucoša do apsolvenata. Pokažimo da smo solidarni i da ćemo se boriti za naše zahteve do kraja”, poručuju okupljeni akademci.

Studenti su zauzeli jedan od amfiteatara na fakultetu i zaključali glavna vrata, tako da se u zgradu može ući samo na bočni ulaz.

Ispred zaključanih vrata, postavili su natpis "Sprečimo pljačku".

U jednom trenutku studentima se obratio dekan fakulteta Sima Avramović koji im je poručio da se raziđu i da će primiti njihove predstavnike na razgovor.

"Probleme koje ste napisali na ovom papiru i predstavnici koje ste odabrali biće primljeni na razgovor. Od devet ovde navedenih zahteva, šest je već ispunjeno", rekao je Sima Avramović, na šta su studenti uzvratili da je to laž.

Studenti su potom uz veliku buku organizovali glasanje kako bi izabrali predstavnike koji će ići na razgovor sa dekanom. Za sada nije poznato da li će se razgovor održati danas oko 18 sati ili sutra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

54 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: