"Srbija očekuje celovito rešenje EU za izbeglice"

Srbija očekuje od ministarske konferencije u Luksemburgu veću finansijsku podršku i da EU usvoji celovito rešenje za izbegličku krizu.

Izvor: B92

Četvrtak, 08.10.2015.

19:58

Default images

Ministri Ivica Dačić i Nebojša Stefanović su uoči konferencije rekli da je Srbija, kroz koju je prošlo i biometrijski popisano 200.000 izbeglica, spremna da bude konstruktivan partner, ali da mora znati šta je očekuje na tom putu između članica EU, Grčke i Bugarske koje puštaju imigrante i Hrvatske i Mađarske koje im zatvaraju granice.

Niko ne očekuje da će ovaj problem prestati i to znači, naglasio je Dačić "da je nužna zajednička strategija pomoći nama, tranzitnim zemljama i međusobna koordinacija kad je reč o tome šta raditi u trenucima akutnih kriza, kao što je bila odluka Hrvatske o jednostranom zatvaranju granica i zabrani teretnog saobraćaja".
Na pitanje da li Srbija očekuje neka zamašnija sredstva za napore koje ulaže u rešavanje izbegličke krize, Stefanović je rekao da Srbija ne pristaje da je "neko ponižava sa skromnim ili beznačajnim sredstvima koja nisu dovoljna da pokriju ni osnovne troškove".

Srbija, dodao je on, smatra da treba ljudski postupati prema migrantima, ali da "nije normalno da neki od naših komšija dobiju 20-30 puta više novca, a rade s izbeglicama 20 ili 30 puta manje nego mi".

Stefanović je podvukao da EU mora dati odgovore na pitanja - šta je budućnost oko prijema izbeglica, postoji li maksimalan broj imigranata koje može da prihvati Evropa, hoće li taj broj, ako ne danas, biti saopšten u doglednom razdoblju.

Potreban je zato dogovor i o tome po kom sistemu će se sve raditi i šta će se učiniti da se okončaju krizne situacije iz kojih dolaze imigranti, rekao je Stefanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: