"Članstvo Kosova u Unesku - poraz čitavog sveta"

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin izjavio je da bi, ukoliko Kosovo postane član Uneska, to bio poraz čitavog sveta.

Izvor: B92

Četvrtak, 08.10.2015.

18:21

Default images
Foto: Beta

"Ukoliko Kosovo i Metohija postane član Uneska, ukoliko to izazove zaključak da srpsko kulturno nasleđe na Kosovu i Metohiji nije srpsko kulturno nasleđe, onda je to strašan poraz čitavog sveta i duboka rana za Srbe”, rekao je Vulin.

U tom slučaju, treba da promislimo i o našoj politici, rekao je Vulin novinarima prilikom posete preduzeću DES u Novom Sadu.

Vulin je, posle današnje sednice Vlade Srbije posvećene situaciji na Kosovu i Metohiji, zapitao šta je smisao kosovskog zahteva za članstvo u toj organizaciji UN.

Ako je smisao zaštite kulturnog nasleđa Srba na Kosovu i Metohiji da se ono više ne zove srpsko i da tamo nema sećanja na one koji su naše manastire, crkve, istoriju i tradiciju gradili, hranili i branili svih ovih vekova, onda se postavlja pitanje - čemu služi Unesko", kazao je Vulin.

On je upitao i da li taj zahtev služi tome “da se sačuva kulturna baština jednog naroda, da bude svedočanstvo toga da je taj narod trajao 1.000 godina tu, ili služi za to da odgovori nekom u dnevnopolitičke svrhe".

"Ili, možda, služi da nekom stvorite istoriju ako već nema istoriju, ili da mu stvorite kulturu, ako već nema kulture, ili za to da dokaže da ste bili tu, ako niste bili”, dodao je on.

Vulin je, povodom hapšenja radnika na Brezovici, naglasio da je Vlada Srbije upozorila investitore da Brezovica pripada Srbiji, da je vlasništvo građana Srbije i Vlade Srbije.

"Svako ko misli da može da dođe na Brezovicu i da tamo nešto radi, bez saglasnosti i dogovora sa Vladom Srbije, neka dvaput razmisli”, upozorio je Vulin.

On je napomenuo da se nekad nešto može na silu uraditi, ali da bi trebalo razmisliti šta se time rizikuje.

"Razmislite da li rizikujete kvarenje odnosa sa jednom ozbiljnom i naprednom zemljom”, poručio je Vulin potencijalnim investitorima na Brezovici.

On je zaključio da je Srbija spremna da vlasništvo nad Brezovicom dokaže pred svakim međunarodnim sudom i drugim međunarodnim organizacijama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: