ID hemijskim oružjem na Kurde u Iraku

Islamska država koristila je hemijsko oružje tokom avgusta kada su iz minobacača gađali kurdske vojne snage pešmerge, saopštilo je Ministarstvo u Erbilu.

Izvor: Tanjug

Sreda, 07.10.2015.

18:50

Default images
Foto: Beta/AP

Uzorci krvi uzeti od 35 boraca koji su bili izloženi napadu u blizini Erbila, kao i pregled rana, pokazali su znake prisustva iperita, vrste hemijskog oružja, navodi ministarstvo, a prenosi Rojters.

Iperit ima sposobnost da formira velike plikove na izloženoj koži i u plućima i njegova upotreba zabranjena je Konvencijon o hemijskom oružju.

Uzorci krvi poslati su na analizu u laboratoriju van Iraka uz pomoć globalne koalicije protiv IS, navelo je ministarstvo, pozivajući zemlje koje se bore protiv IS da pešmergama daju opremu koja bi ih zaštitila od hemijskih napada.

Saopštenje ministarstva novi je dokaz da ID ima zalihe hemijskog oružja u Iraku.

ID je do sada u najmanje pet navrata koristio hemijsko oružje u napadima na kurdske snage, navodi ministarstvo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: