Obračuni sa ID kriju različite interese

Rusija nastavlja sa napadima na ID, a danas je sa četiri razarača u Kaspijskom jezeru lansirala 26 raketa koji su uništili 11 položaja džihadista u Siriji.

Izvor: B92

Sreda, 07.10.2015.

16:43

Default images
Foto: Beta/AP

U međuvremenu polemika o ruskoj akciji sve je intenzivnija.

Ko, koga i zbog čega bombarduje u Siriji ? Odgovor na ovo pitanje nije jednostavan. Iza najave obračuna sa Islamskom državom kriju se različiti interesi.

"U današnjem svetu ništa nije moguće sakriti. Turska optužuje Rusiju da ne bombarduje ID, a ni Turska ne bombarduje ID nego Kurde koje smatra svojim neprijateljima. Amerikancima se u sred optuživanja Moskve da bombarduje civilne ciljeve desi da u Avganistanu pogodi bolnicu. Više nema te crno bele podele, sve su strane podjenda u pravi, ali i u krivu", kaže Dušan Spasojević, bivši ambasadro Srbije u Turskoj.

Retorika je naročito zaoštrena nakon sto su ruski avion ušli u vazdušni prostor Turske.

Rusija tvrdi da NATO incident koristi za propagandu protiv njih.

"Svakako da Rusija već više godina smatra NATO svojim glavnim rivalom na teritroji Evroazije. Ukrajinska kriza je pokazala da je Rusija sprema da u zoni svojih interesa uđe i direktona konflikt", ocenjuje Boris Varga, spoljno-politički analitičar.

Kroz intervenciju u Siriji Rusija pokušava da se drugačije pozicionira u međunarodnoj sceni, ali se u ovu akciju upustila jer zoni ruskog interesa ima dosta građana islamske veroispovesti.

"Tako i da ja bivši SSSR, ta Centralna Azija je muslimanska. U intresu je Rusija da očuva te sekulrane države, makar one bile autokratske i po tom modelu ona podržava Asada", navodu Varga.

Ruski predsednik Vladimir Putin dao je visoku ocenu rezultatima operacije ruske vojske u Siriji, navodeći da konflikti poput sirijskog treba da budu okončani političkim putem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: