Lukašenko: Šta će nama ruska vojna baza?

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko rekao je da njegovoj zemlji nije potrebna ruska vojna baza i da o toj temi nije ni bilo razgovora sa Moskvom.

Izvor: B92

Sreda, 07.10.2015.

12:24

Default images
foto: Beta/AP

Lukašenko je naveo da su Belorusiji potrebni avioni, a ne baze.

"Danas nam nije potrebna baza. Čujem povike opozicije o uspostavljanju ruske vazduhoplovne baze. Ja o tome ništa ne znam. Imamo odlične pilote... Zašto bih dozvolio da dođu avioni i piloti iz drugih zemalja", kazao je Lukašenko.

BBC je podsetio da su u nedelju u Minsku održani protesti aktivista opozicije zbog navodnih planova Rusije da u Belorusiji uspostavi vojnu bazu, koji tvrde da će se time ova bivša sovjetska republika pretvoriti u vazala Kremlja.

Demonstranti smatraju da bi takva baza dodatno pojačala napetosti u regionu i onemogućiti Belorusiji da zadrži neutralnost između Rusije i Zapada.

Belorusija se graniči sa Rusijom, Ukrajinom i tri članice EU i NATO - Litvanijom, Letonijom i Poljskom.

Protesti su održani nedelju dana uoči predsedničkih izbora na kojima se ocekuje da će Lukašenko osvojiti peti mandat.

Njegovi protivkandidati na izborima biće lideri dve provladine stranke i jedan malo poznati aktivista opozicije, naveo je AP.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: