Konzervativci se dele po pitanju izlaska VB iz EU

Konzervativni poslanici su počeli debatu oko referenduma o ostanku Britanije u EU, otvarajući stare podele koje su skoro "potopile" partiju.

Izvor: B92

Sreda, 07.10.2015.

11:25

Default images
foto: Beta/AP

Britanski premijer Dejvis Kameron tek treba da odredi datum referenduma koji je obećao do kraja 2017. godine, a još treba i da pregovara o reformama sa svojim evropskim partnerima, ali to pitanje dominira na mnogim pratećim okupljanjima kao što je to proteklog vikenda bilo tokom održavanja partijske konferencije u Mančesteru, navodi AFP.

"Verujem da nas članstvo u EU čini jačom zemljom, prosperitetnijom i naprednijom", rekao je član parlamenta iz redova konzervativaca Demijen Grin, predsedavajući konzervativne struje u EU.

"Taj argument mora da se istakne od sada do referenduma, a posebno da se to učini unutar Konzervativne partije", rekao je on.

Takođe član britanskog parlamenta, Gerald Hovart, misli suprotno i kaže da su se mnoge stvari promenile u EU u odnosu na 1975. godinu kada su Britanci poslednji put glasali o toj organizaciji, da su se promenili mnogi propisi i da su Britanci ostali bez dosta nadležnosti.

Među konzervativnim poslanicima trenutno je njih 22 čvrsto u stavu za izlazak Britanije iz Evropske unije (takozvani "brekzit") dok njih 47 naginje negativnom odgovoru na referendumu, rezultat je studije organizacije "Otvorena Evropa", objavljene prošle sedmice.

Samo 14 članova parlamenta odlučno zagovara ostanak u EU, dok je njih oko 200 i dalje neopredeljeno, rezultat je te studije.

"Biće to veoma, veoma teška kampanja", priznaje poslanik Ana Sobri, ministarka za mali biznis.

"Nikada ne smemo da potcenimo strast, neko bi rekao i opsesiju onih koji se zalažu za izlazak", rekla je ona.

Najglasniji zagovornik protiv EU u Britaniji u poslednje dve decenije je lider antievropske Partije za nezavisnost Velike Britanije (UKIP) Najdžel Feridž.

U svakom slučaju, evroskeptični konzervativci nastoje da se distanciraju i od Feridža i njegove platforme napuštanja EU.

Najdžel Losov, ministar finansija kod Margaret Tačer, prošlog četvrtka je saopštio da će voditi evroskeptičnu grupu "Konzervativci za Britaniju" s ciljem da osujeti "ksenofobične glasove" da monopolišu predstojeću debatu o referendumu.

Ono oko čega su saglasni i evrofilni i evroskeptični konzervativci jeste potreba da se reformiše 28-člana Evropska unija. Povodom toga, jedni smatraju da je bolje da se unutar EU utiče na sprovođenju reformi, a drugi da bi to bilo gubljenje vremena.

Čak je i Kameron upozorio da bi njegovi pokušaji da se reformiše EU mogli da budu beskorisni.

"Upravo se borim i ne mogu garantovati da ću ih omogućiti (reforme). Ukoliko ne mogu da postignem ono što je potrebno Britaniji, onda ne isključujem nijednu mogućnost", rekao je Kameron.

Izvršni direktor grupe "Biznis za Britaniju" Metju Eliot, rekao je da je važno da Britanci ostave mogućnost izlaska iz EU u slučaju da "ne dobijemo promene tako potrebne našoj zemlji".

"Više bih voleo da vidim Britaniju izvan EU nego li da ona bude deo rastuće superdržave", rekao je on.

Agencija AFP je prenela da premijer tek treba da stekne neku konkretnu dobit od serije susreta s evropskim liderima koje će nastaviti ove sedmice posetom nemačke kancelarke Angele Merkel.

Ona će u petak biti u Kameronovoj zvaničnoj rezidenciji na selu, vili Čekers, u Bakingemširu, 65 kilometara severno od Londona, gde će on proslaviti 49. rođendan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: