Turska: Rusija je prijatelj, ali ako nastave...

Tursko Ministarstvo spoljnih poslova upozorilo je ruskog ambasadora u Ankari, zbog toga što su ruski borbeni avioni ponovo narušili turski vazdušni prostor.

Izvor: B92

Sreda, 07.10.2015.

11:16

Default images
foto: Beta/AP

Ruski avioni su dva puta, tokom vikenda, ušli u turski vazdušni prostor, a nepoznati MIG-29 je uznemiravao turski avion u ponedeljak, navela je turska vojska, prenosi Rojters.

Ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da je Turska otvorena za ideju o sastanku sa predstavnicma ruske vojske u Ankari, kako bi razmotrili mere da se izbegne ponavljanje prekršaja.

Turska će i dalje na narušavanje svog vazdušnog prostora, gledati kao na pretnju, ali rusku ponudu da se sastanemo i razgovaramo o tom pitanju, ocenjujemo pozitivno, saopštio je danas portparol vladajuće partije AK Omer Čelik.

"Rusija je prijatelj, ali ako se upadi nastave, to nećemo doživljavati kao prijateljsko ponašanje", kazao je on.

Turski premijer Ahmet Davutoglu izjavio je danas da ne želi da sukob u Siriji pretvara u krizu između Rusije i NATO, kao ni u rusko-turski spor.

Davutoglu je dodao da s druge strane, Turska, kao članica alijanse, neće praviti kompromise oko sigurnosti svojih granica i vazdušnog prostora.

On je naveo da su samo dva od 57 ruskih vazdušnih udara u Siriji pogodili Islamsku državu, dok su ostali bili usmereni na "umerenu opoziciju".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: