"Američki napad na bolnicu se ne može tolerisati"

Lekari bez granica su zatražili formiranje nezavisne komisije koja bi utvrdila činjenice u vezi sa američkim napadom na bolnicu u Kunduzu.

Izvor: Tanjug

Sreda, 07.10.2015.

11:07

Default images

Tom prilikom poginule su 22 osobe, više od polovine članovi humanitarne organizacije.

Predsednik MSF Džoan Liu rekla je novinarima u Ženevi da bi to bilo prvi put da se oformi jedna takva misija po pravilima Ženevske konvencije.

Prema njenim rečima, napad na bolnicu koju su vodili Lekari bez granica, bio je i "napad na Ženevsku konvenciju" i dodala da se "to ne može tolerisati".

MSF je saopštio da će stvaranje takve komisije bili prvi korak da se ustanove činjenice vezane za incident i lanac komande koji je doveo do napada.

Komandant američkih i koalicionih snaga u Avganistanu, general Džon Kempbel, izjavio je juče da su američki avioni greškom napali bolnicu humanitarne organizacije Lekari bez granica (MSF) u Kunduzu.

Kempbel je Komitetu američkog Senata za oružane snage predočio da je odluka o vazdušnom napadu bila američka, a da je bolnica gađana greškom, prenela je agencija AP.

Izjava generala dolazi tri dana nakon što je u vazdušnom napadu američkih aviona na bolnicu MSP ubijeno najmanje 22 ljudi, a desetine ranjeno.

Kempbel je u ponedeljak izjavio da je napad izvršen na zahtev avganistanskih snaga.

Humanitarne organizacije su incident u Kunduzu nazvale ratnim zločinom, a portparol Ujedinjenih nacija Jens Larke istakao je da je bolnica MSF bila jedina ustanova te vrste u celokupnom severoistočnom regionu Avganistana i da je samo u Kunduzu opsluživala 300.000 ljudi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: