Ukrajina povukla tenkove iz Luganska

Ukrajinske snage povukle su tenkove iz regiona Luganska, sa teritorija pod njihovom kontrolom, saopštila je ukrajinska vojska.

Izvor: B92

Sreda, 07.10.2015.

08:55

Default images
foto: Beta/AP

Verifikaciju povlačenja tenkova, na 14 kilometara od linije razdvajanja, sprovešće u narednim danima Organizacija za evropsku bezbedost i saradnju.

"Primirje na liniji fronta dozvolilo je završetak operacije povlačenja tenkova iz regiona Luganska", kaže se u saopštenju preko Fejsbuka, prenela je ruska agencija Tass.

U narednoj fazi povlačenja oružja biće izmešteni protivtenkovski topovi D-48 i D-44, kalibara od 85 milimetara.

Centar za kontrolu i koordinaciju primirja je potvrdio da oružje povlači i samoproglašena Narodna Republika Lugansk.

Ukrajinske snage su takođe počele povlačenje vojnih jedinica, a u stanicu u Lagansku stigao je građevinski tim, koji će obnoviti prolaz koji povezuje regionalni centar sa Luganskom.

Prema Mirovnom sporazumu iz Minska, Republika Lugansk je počela povlačenje tenkova sa fronta u subotu.

Susedna Republika Donjeck je najavila da će početi sa povlačenjem oružja posle 18. oktobra, pod uslovom da se održi primirje.

Prema sporazumu, prvo će biti povučeni tenkovi, zatim artiljerija kalibra ispod 100 milimetara i minobacači sa dometom od 15 kilometara.

Očekuje se da ceo proces povlačenja bude završen za 41 dan.

Artiljerijski sistemi treba da budu povučeni na razdaljinu od najmanje 50 kilometara, višecevni raketni sistemi MLRS na udaljenost od 70 kilometara, a taktički raketni sistemi "toćka-toćkaU" na udaljenost od 140 kilometara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: