Istraga o izborima, moguće poništenje?

Brazilski Vrhovni izborni tribunal presudio je da postoji osnova za istragu nepravilnosti u izbornoj kampanji na predsedničkim izborima.

Izvor: B92

Sreda, 07.10.2015.

08:02

Default images
foto: Beta/AP

Tada je Dilma Rusef ponovo izabrana za šefa države.

Odlukom suda, traži se da se utvrdi da li su Rusef i potpredsednik Mišel Temer zloupotrebili svoj državni položaj da bi vodili izbornu kampanju i da li je nelegalni novac korišćen za njeno finansiranje, prenela je agencija Rojters.

TSE zvaničnici su saopštili da će Sud ispitati da li je njena izborna kampanja finansirana ne samo nelegalnim novcem nego i donacijama državne naftne kompanije Petrobras.

Istragu je zatražla glavna opoziciona partija PSDB čiji je lider Aesio Neves "tesno" izgubio na izborma u oktobru prošle godine.

Rojters navodi da bi rezultati istrage mogli da dovedu do poništenja "tanke" pobede Rusefove, mada prema procenama sudski proces bi mogao da potraje mesecima, možda i godinama, uz mogućnost žalbe na presudu Vrhovnom sudu Brazila.

Odluka TSE da pokrene istragu protiv predsednice dolila je ulje na vatru opoziciji koja pokušava da razreši Rusef u Kongresu, a pošto je njena popularnost drastično pala zbog korupcionaškog skandala i teške ekonomske recesije, pa su se njeni bivši koalicioni saveznici pridružili opoziciji u pozivima za njeno razrešenje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: