Srbija od Grčke traži izručenje Dejana Puzigaće

Ministarstvo pravde uputilo je Grčkoj zahtev za izručenje Dejana Puzigaće, jednog od osuđenih za učešće u ubistvu Brisa Tatona u Beogradu 2009. godine.

Izvor: Tanjug

Sreda, 07.10.2015.

13:24

Default images
Foto: Getty Images

Uz zahtev za ekstradiciju prosleđena je obimna prevedena dokumentacija i sada je na grčkim pravosudnim organima da donesu odluku.

dPuzigaća je uhapšen 11. septembra u Atini, nakon šest godina bekstva, po poternici koju je za njim raspisala Srbija, a zahtev Grčkoj upućen je krajem septembra.

Njegov branilac Svetozar Vujačić rekao je ranije Tanjugu da Puzigaća želi da se što pre nađe pred srpskim sudom, tako da neće ulagati žalbe na odluke grčkih organa da se postupak ekstradicije ne bi odugovlačio.

Puzigaća želi da po izručenju, traži ponavljanje suđenja na šta ima zakonsko pravo jer je u odsustvu osuđen na 14 godina zatvora.

Uhapšen je po poternici koju je za njim raspisala Srbija, jer je optužen kao jedan od organizatora napada na francuske navijače na Obilićevom vencu u Beogradu 17. septembra 2009. godine, kada je grupa huligana pretukla na smrt Brisa Tatona iz Tuluza.

Taton je od zadobijenih povreda umro 29. septembra u Kliničkom centru.

Puzigaća se u vreme skrivanja od pravosudnih organa Srbije zamonašio i već četiri godine je monah u jednom ruskom manastiru na Tajlandu.

Ukoliko i kada bude izručen Srbiji biće sproveden na izvršenje kazne od 14 godina zatvora na koju je osuđen kao jedan od organizatora napada, ali će mu sud odobriti ponavljanje suđenja u skladu za zakonskim odredbama, jer je osuđen u odsutstvu.

Prvostepenom presudom Višeg suda bio je osuđen na 32 godne zatvora, ali je tu presudu preinačio Apelacioni sud, tako što je mahom prepolovio, ili znatno smanjio kazne svim osuđenima.

Suđenje se u ovom slučaju ponavlja i Đorđu Preliću koji je prošle godine izručen iz Španije nakon višegodišnjeg bekstva.

On je u odsustvu pravosnažno osuđen na 15 godina zatvora.

Pripremno ročište u njegovom slučaju zakazano je za 26. oktobar, a takođe se tereti kao jedan od organizatora nereda, uoči fudbalske utakmice beogradskog Partizana i francuskog Tuluza.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: