Srpski studenti na meču, Rami na poklon nose ćilim

Ne bojimo se i verujemo da kolege iz Albanije iskreno žele pomirenje, poručilo je 70 srpskih studenata koji su otputovali da prate meč Albanija - Srbija.

Izvor: B92

Sreda, 07.10.2015.

16:10

Default images
Foto: B92

Oni će odsesti u albanskim porodicama, primiće ih premijer Edi Rama i na utakmici će navijati iz sveg glasa.

Među studentima je najamnje onih koje ineteresuje isključivo fudbal. Njihova je želja da upoznaju Tiranu, albansku kulturu i ako mogu bar malo poprave odnose dva naroda.

"Umesto što su do sada sportski dogadjaji bili poligon za mržnju i nasilje na ovim prostorima neka sada ovo bude poligon za neka nova prijateljsktav i partnerstva u budućnosti. Ovi mladi ljudi pokazali su hrabrost i mislim da je to ono što ih najbolje opisuje i oni preuzimaju odgovornost da grade novu budućnost", kaže Ivan Đurić.

Pitanje svih pitanja je kako su njihovi roditelji i najbliži reagovali na odluku da u ovom trenutku putuju u Albaniju, budu smešteni kod albanskih kolega i prate meč u Elbasanu

"To je i teška odluka za roditelje i oni koji su to dopustili takođe pokazuju veliku hrabrost. Ali verujem da oni najbolje pozaju svoju decu i da znaju šta oni stavrno žele", kaže Đurić

"Mislim da nema razloga za strah. I oni su studenti kao i mi koji žele da se bolje upoznamo i steknemo neka nova znanja. Moji roditelji su ok reagovali", Tamara Škrbo.

Sa studentima će putovati i ministar prosvete Srđan Verbić koji čak smatra da će obezbeđenje i preterati.

Njemu je krivo što studenti neće imati slobodu da prošetaju Tiranom, odu sa kolegama u kafić ili šoping. Ni on, a ni studenti, ne plaše da će biti iskorišćeni u albanskoj predstavi o pomirenju

"Ne mislim da je to predstava i verujem da i kod njih postoji iskrena želja za pomirenjem koje nam je potrebno. Ja mislim da je svima nama važno da ovaj događaj prođe besprekorno, jer tek tada ćemo moći da pravimo neke druge planove. Ukoliko napravimo bilo koju grešku sada, svi ćemo se vratiti dva koraka unazad, a to niko ne želi . Mi moramo da iskoristimo ovu priliku najbolje sto znamo", navodi Verbić.

Premijeru Albanije poneli su na poklon ćilim, a spremili su darove i za svoje kolege kod kojih će odsesti.

Za utakmicu su spremni rekviziti i grla, a veruju i u pobedu na fudbalskom terenu .

" Biće 2:1 za nas", prognozira ministar Verbić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: