"Vi nemate, dakle, da se brinete za živote vaše"

“Junaci! Tačno u 15h neprijatelj se ima razbiti vašim silnim jurišom, razneti vašim bombama i bajonetima. Obraz Beograda, naše prestonice, ima da bude svetao!“

Izvor: B92

Sreda, 07.10.2015.

10:45

Default images

Tim rečima je pre 100 godina major Dragutin Gavrilović poveo odbranu Beograda, pošto se prethodno austrijska vojska iskrcala na deo obale Dunava koji je držala jedinica pod njegovom komandom.

Austrijske jedinice su uspele da se utvrde iza železničkog nasipa na samoj obali Dunava, a žestokim artiljerijskim dejstvom su gotovo uništile položaje srpske vojske u Banatskoj ulici.

Ipak, hrabri branioci su pružali otpor, a ključni momenat dogodio se u 14.30 ispred kafane “Jasenica“...

“Vrhovna komanda je izbrisala naš puk iz brojnog stanja, naš puk je žrtvovan za čast Beograda i otadžbine. Vi nemate, dakle, da se brinete za živote vaše, oni više ne postoje. Zato napred u slavu! Za kralja i otadžbinu! Živeo kralj! Živeo Beograd!“, rekao je Gavrilović.

Osokoljeni borci su krenuli u kontranapad, ali nisu uspeli da se probiju zbog snažnih udara austrijskih jedinica sa nasipa i jake artiljerijske vatre.

Tom prilikom, Gavrilović je teško ranjen.

Sukobi su se nastavili do kraja dana, noć je spasla smrti austrijske snage, koje su sledećeg dana nastavile da se pojačavaju, a 9. oktobra, posle dva dana rata prsa u prsa na Starom dvoru su se zavijorile zastave Austrougarske i Nemačke.

Major Gavrilović je, iako sa teškim povredama, preživeo odbranu Beograda, stigao je do Krfa, a posle proboja Solunskog fronta vojvoda Petar Bojović je hteo da ga unapredi. Tome se usprotivio vojvoda Stepa Stepanović, uz obrazloženje da je bio mlad.

Posle rata polagao je generalski ispit u Štipu 1930. godine, ali nije položio. Drugi put nije pokušavao, a 27. marta 1941. godine odbio je ponudu da postane ministar vojske i mornarice, uz obrazloženje: “Ja sam vojnik“.

Neposredno zatim, zarobljen je u Sarajevu i odveden u koncentracioni logor nedaleko od Nirnberga, odakle se teško bolestan vratio početkom 1945. godine.

U 63. godini 19. jula 1945. je preminuo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

183 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

17 h

Podeli: