Šta je Mira Marković poručila Srbiji?

Na kioscima širom Srbije pojavili su se memoari Mirjane Marković u izdanju Novosti.

Izvor: B92

Sreda, 07.10.2015.

16:30

Default images
Foto: mc.rs

Izdavač smatra da je objavljivanje ispovesti žene Slobodana Miloševića, koja se više od 12 godina krije od srpskih pravosudnih organa, dobar komercijalni potez i da i ona ima pravo da iznese svoje viđenje stvarnosti.

Na promociji knjige javnosti se telefonom iz Moskve obratila Mirjana Marković, koja je rekla da je memoare pisala više od 20 godina.

Mirjana Marković nije ni posle više od 12 godina došla u Srbiju, ali jesu njeni memoari i to baš na 5. oktobar.

To je, kaže izdavač, čista slučajnost. Izdavač nema problem sa tim što je ona begunac od pravosudnih organa Srbije već više od 12 godina, niti sa kvalifikacijama koje je Mirjana Marković iznela u knjizi, a objavljivanje knjige pre svega objašnjava komercijalnim razlozima.

"Ta žena ima pravo i da kaže ono što možda ne odgovara istini. Zašto? Zato što su mnogi o njoj izgovorili ogavne stvari. Ima pravo da iznese stav o nekome, stavove sa kojim se ja slažem ili ne, ali kao izdavač prihvatam tekst u celini" kaže Ratko Dmitrović, glavni i odgovorni urednik "Večernjih novost".

U knjizi Mirjana Marković navodi da je Vuk Drašković sam inscenirao atentat u Budvi, iako za to postoji pravnosnažna presuda. O ostalim ubistvima nije uopšte pisala.

"Moja knjiga je biografija vremena u kome su se našli moja zemlja i moja porodica", poručila je Mira Marković u audio-poruci.

Bivši politički saradnici njenog supruga, kako kaže, ili minimiziraju svoju ulogu devedesetih ili je pruveličajavu u događajima koji su društveno prihvatljivi ili svoje reči stavljaju u usta Miloševiću.

"Slobodan je u Hagu naslutio da će se to događati i nekoliko puta mi je rekao - kada sad ovako izmišljaju kako će tek izmišljati kada ne budem živ. I pozdravite Srbiju", čulo se u audio-poruci Mire Marković.

Aktuelni predsednik udruženja Sloboda i bivši savezni premijer Momir Bulatović smatra da je Milošević trebalo da bude aboliran jer je, kako kaže, takva praksa i u Americi pa i u Rusiji.

"Vojislav Koštunica, Boris Tadić i Milan Milutinović nisu znali ovu praksu i razloge, ili nisu imali dozvolu nadležnih da je primene na SRJ Jugoslaviju. Po svemu sudeći, ni Nikolić neće ispraviti nagomilane nepravde prema Slobodanu Miloševiću i njegovoj prorodici", kaže Bulatović.

Pisac Filip David nije iznenađen pojavljivanjem ovih momara u prodaji jer, kako kaže, nije promenjen kultirni model devedesetih.

"Ovo sve što se događa jako, jako liči na 90. godinu. Lica poznata iz tog vremena sada su u vrhu politike, sporta kulture i žrtve su zapravo krivci", kaže David.

Mirjani Marković se sudi za zloupotrebu službenog položaja i za njom je raspisana međunarodna Interpolova poternica. Ona sa sinom živi u Rusiji kao politička izbeglica.

Svoja znanja o ubistvima Slaka Ćuriuvije ili Ivana Stabolića nije iznela u knjizi, a sud će je saslušati samo ukoliko bude dostupna.

Đukić Dejanovićeva: Možda je knjiga namenjena bliskim prijateljima

Funkcionerka SPS Slavica Đukić Dejanović rekla je u Kažiprstu B92 da knjiga pre svega ima autobiografski karakter i da je moguće da je "prosto namenjena bliskim prijateljima".

Iako se ogradila rečima da Mirjanu Marković nije poznavala, a knjigu nije pročitala, ona je rekla da: "Postoje osobe koje su ostrašćene u vezi sa sopstvenim idejama i ne vide u njima ništa pogrešno".

Na pitanja o tome kakav je odnos prema Mirjani Marković bio pre 20 godina i tome da je ona "kadrirala" u Srbiji, ona je rekla da je: "Politički bilo logično da i ona kao koalicioni partner SPS i predsednica JUL odlučuje o kadrovskim pitanjima".

"Druga stvar je bila kako smo se sa tim mirili", rekla je ona.

Sagovornica Kažiprsta je rekla i da se: "Ynalo da se lideri opozicije susreću sa profesorkom i Slobom".

"Bila sam u prilici jednom da vidim kako Vuk (Drašković) izlazi. Bilo nam je prilično jasno, a mislim da svaka vlast ima obavezu da komunicira sa opozicijom", rekla je ona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

73 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: