Bivši predsedavajući GS UN uhapšen zbog mita

Džon Eš, nekadašnji predsedavajući Generalnom skupštinom UN, uhapšen je pod sumnjom da je dobio više od milion dolara mita, javile su agencije.

Izvor: Tanjug

Utorak, 06.10.2015.

23:22

Default images

AFP navodi da je Eš optužen da je uzeo 1,3 miliona dolara mita od kineskog biznismena Nga Lapa Sena, između ostalog da bi lobirao za projekat izgradnje Konferencijskog centra UN u kineskoj oblasti Makao.

Ng je uhapšen i zatvoren u Njujorku prošlog meseca zbog pokušaja unošenja 4,5 miliona dolara u kešu u SAD tokom dve godine, navodi francuska agencija.

Prema dokumentima njujorškog tužioca, Eš je primio mito od Nga i još četiri osobe od 2011. do decembra 2014. godine.

Između ostalog, prihvatio je preko pola miliona dolara od kineskog biznismena koji je hteo da gradi centar UN u Makau, i zauzvrat predao zahtev generalnom sekretaru UN Ban Ki-munu u kom se navodi da postoji potreba za izgradnjom centra vrednog milijarde dolara.

Američke vlasti ukupno su uhapsile šest osoba koji su, kako se pretpostavlja, učestvovale u velikoj korupcijskoj shemi.

Tužilac Prit Barara rekao je da "ne bi bio začuđen ako još neki ljudi budu optuženi".

Rojters navodi da su Ng i njegov pomoćnik Džef Jin uhapšeni pod drugim optužbama, kao i da je osumnjičen i zamenik ambasadora Dominikanske Republike u UN, Francis Lorenco.

Uhapšeni su i naturalizovani američki državljani Šeri Jan i Hajdi Park, koji su učesnici korupcijske sheme, preneo je AP.

Prema navodima tužioca, novac od mita Eš je koristio za porodično putovanje u Nju Orleans i odsedanje u hotelu u kom prenoćište košta 850 dolara, za kupovinu luksuznog automobila i satova marke "Roleks" (Rolex), za otplaćivanja kredita za kuću i izgradnju košarkaškog terena ispred kuće u Njujorku za ukupno 30.000 dolara.

Generalni sekretar UN Ban Ki-mun izrazio je šok zbog optužbi protiv Eša.

"Generalni sekretar je šokiran i duboko uznemiren posle jutrošnje vesti o optužbama na račun Eša, što udara u integritet UN", rekao je Banov portparol Stefan Dižarik, naglašavajući da "korupcija nije uobičajena u UN".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: