Ankara predložila Moskvi vojnu radnu grupu

Ministarstvo odbrane Turske predložilo je Rusiji formiranje zajedničke vojne radne grupe radi usaglašavanja aktivnosti i sprečavanja mogućih incidenata.

Izvor: Tanjug

Utorak, 06.10.2015.

22:29

Default images

To je, u vezi sa sprovođenjem operacije ruskog vazduhoplovstva protiv Islamske države u Siriji, izjavio predstavnik ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

Prema njegovim rečima, zbog toga je danas ruski vojni ataše pri ambasadi Rusije u Istanbulu pozvan u Ministarstvo odbrane Turske, navodi Interfaks.

Agencija RIA Novosti prenela je izjavu zamenika ministra odbrane Rusije Anatolija Antonova da je Rusija spremna da u Moskvi razgovara sa predstavnicima turskog ministarstva odbrane radi izbegavanja nesporazuma o Siriji.

"Generalštab je spreman za formiranje radnih grupa različitog tipa sa svakom zainteresovanom državom o toj problematici. I pre svega tu treba pomenuti Tursku. Biće nam drago da dočekamo u Moskvi predstavnike Ministarstva odbrane Turske", kazao je Antonov posle susreta sa vojnima atašeima nekoliko zemalja, uključujući SAD i Tursku.

Prethodno je Turska saopštila da je ruski lovac 3. oktobra narušio vazdušni prostor zemlje, što je u Moskvi potvrđeno uz navođenje da se to dogodilo zbog loših vremenskih uslova.

Budući da se vazduhoplovna baza "Hmejmim", sa koje poleću, nalazi približno 30 kilometara od sirijsko-turske granice, u određenim klimatskim uslovima sletanje na aerodrom se ostvaruje sa severa, navelo je rusko Ministarstvo odbrane.

Takođe, Generalštab turske vojske saopštio je da su u ponedeljak osam turskih aviona "F-16", koji su patrolirali sirijsko-turskom granicom, bili meta aviona "MiG-29" - čija pripadnost nije ustanovljena, kao i sistema protivvazdušne odbrane u Siriji, u trajanju nešto dužem od četiri minuta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: