Fajman: Neophodno uključenje Turske

Austrijski kancelar Verner Fajman, koji je posetio Grčku, ocenio je da je za rešenje izbegličke krize potrebno uključiti Tursku.

Izvor: B92

Utorak, 06.10.2015.

19:10

Default images
Foto: Beta/AP

U tome se, kako je rekao agenciji APA, saglasio sa grčkim kolegom Aleksisom Cipasom.

Cipras i Fajman ističu da EU treba da izađe u susret Turskoj u vezi finansijske podrške i političkog dijaloga, a u ostalim pitanjima, kao što su demokratija i Kurdi, da ostane pri svojim stavovima.

Fajman je danas zajedno sa Ciprasom obišao ostrvo Lezbos na koje, uz ostrvo Kos i još neka, stiže najveći broj izbeglica.

Cipras je Fajmanu ukazao da Grčka zbog specifične situacije svojih ostrva ima poseban interes za saradnom sa Turskom.

Cipras i Fajman su saglasni i u želji da što više izbeglica ostane u regionu.

"Dve milijarde evra koje su dogovorene kako bi se pomoglo prihvatnim centrima u Turskoj, Jordanu i Libanu su u tome odlučujući korak", rekao je austrijski kancelar.

Jedna zemlja sama ne može uspeti u savladavanju krize, ali smo zajedno dovoljno jaki, smatra Fajman i dodaje da "nacionalisti koji nam objašnjavaju da bi trebalo uništiti čitavu EU, razaraju ono što može biti naša jedina prednost".

Cilj, prema njegovim rečima, mora biti zaštita granica i ujedno otvaranje vrata za one koji imaju pravo na azil.

"Za sve bez prava na azil, koji dolaze, na primer, iz Pakistana, i tamo nisu politički proganjani, mora postojati sporazum o readmisiji", ističe Fajman, dodajući da takav sporazum treba da bude ispregovaran na evropskom nivou.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: