ESP protiv davanja prava glasa zatvorenicima

Evropski sud pravde presudio je da zemlja članica Unije može zatvorenicima osuđenim za teške zločine da zabrani glasanje na evropskim izborima.

Izvor: B92

Utorak, 06.10.2015.

17:19

Default images
Foto: Beta/AP

Sud je saopštio da Francuska ima pravo da odbije pravo glasa zatvoreniku kome su oduzeta građanska prava.

Sud je procenio da je zabrana srazmerna u toliko što uzima u obzir prirodu i ozbiljnost krivčnog dela. Odluka Evropskog suda o ovom pitanju s pažnjom je očekivana u Velikoj Britaniji, gde zatvorenicima nije dozvoljeno da glasaju.

London preispituje svoj položaj u okviru EU i jako je osetljiva na bilo koji potez Unije koji bi mogao da dovede u pitanje nacionalno odlučivanje o vitalnim pitanjima. Britanski premijer Dejvid Kameron insistira da Velika Britanija treba da odlučuje sama o takvim pitanjima.

"Vrlo sam jasan u tome da zatvorenici ne treba da dobiju pravo glasa i to je pitanje za Britanski parlament. Britanski parlament je rekao svoje i Vrhovni sud u Velikoj Britaniji je rekao svoje i ja sam zadovoljan da to ostane na tome", rekao je Kameron za televiziju LBC.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: