NATO: Rusi ne rade to slučajno, gomilaju vojsku

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je da uletanje ruskih vojnih aviona u vazdušni prostor Turske ne izgleda kao "nešto što se slučajno dogodilo".

Izvor: B92, BBC

Utorak, 06.10.2015.

11:22

Default images
Foto: B92

Kako je rekao, takvi incidenti su neprihvatljivi, a Rusija i dalje nije pružila ozbiljno objašnjenje za dva narušavanja vazdušnog prostora Turske.

Turska je pre nekoliko dana digla sa zemlje borbene avione kako bi "ispratili" ruske lovce, da bi juče turska vojska saopštila da je njihove avione ometao "neidentifikovani MIG".

Rusija je saopštila da je prvo narušavanje vazdušnog prostora trajalo "samo nekoliko sekundi" i da je bilo izazvano lošim vremenskim uslovima, dok je za drugi incident navela da "ispituje navode turske strane".

Rusija je prošle srede otpočela vazdušnu operaciju iznad Sirije.

Stoltenberg je rekao i da Alijansa ima izveštaje o velikom gomilanju ruske vojske u Siriji, što uključuje kopnene trupe i brodove u istočnom Mediteranu.

"Mogu da potvrdim da smo videli veliko nagomilavanja ruskih snaga u Siriji - vazduhoplovnih snaga, protivvazdušne odbrane, ali i kopnene trupe povezane sa vazduhoplovnim bazama. Oni (Rusi) imaju, a mi smo takođe videli,i povećano prisustvo pomorskih snaga", rekao je Stoltenberg, preneo je Rojters.

Moskva: NATO iskrivljuje ciljeve ruske akcije

Ruski izaslanik u NATO Aleksandar Gruško izjavio je danas kako smatra da ta vojna alijansa koristi slučajni ulazak ruskog aviona u turski vazdušni prostor kao izgovor da pogrešno predstavi ciljeve ruske kampanje vazdušnih udara u Siriji.

"Imam utisak da je incident u turskom vazdušnom prostoru iskorišćen da bi se NATO kao organizacija uključio u informacionu kampanju koju Zapad koristi da bi pogrešno predstavio ciljeve operacije koju ruske vojne snage sprovode u Siriji", rekao je Gruško u obraćanju novinarima u Briselu, preneo je Rojters.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

45 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: