Tužioci pobijali nalaze Mladićevog veštaka

Tužioci na haškom procesu Ratku Mladiću nastavili su da pobijaju nalaze veštaka odbrane za balistiku Zorice Subotić.

Izvor: Beta

Utorak, 06.10.2015.

00:45

Default images
foto: ICTY

Ona je u svom izveštaju negirala odgovornost Vojske Republike Srpske za više minobacačkih napada u Sarajevu s velikim brojem civilnih žrtava, 1992-95.

Tadašnji predsednik komandant Vojske Republike Srpske i vrhovni komandant VRS, general Mladić (73) optužen je za terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim grantiranjem i snajperisanjem.

Tokom unakrsnog ispitivanja, pretežno posvećenog tehničkim detaljima, zastupnik optužbe Adam Veber dokazivao je da je Subotić svoje zaključke zasnovala na pogrešnom tumačenju istraga koje su o eksplozijama u Sarajevu sproveli Unprofor i lokalna policija.

Balističarka odbrane ostala je, međutim, pri svom iskazu da su nalazi tih istraga, po kojima su granate bile ispaljene iz pravca položaja VRS, bili netačni.

Analizirajući eksplozije koje su u sarajevskom naselju Alipašino Polje 22. januara 1994. ubile šestoro dece, a ranile pet osoba, tužilac je pozvao Subotić da na karti obeleži gde je Institut za slepe, iz čije je okoline, po optužnici, VRS ispalila projektile. Kada je svedokinja to učinila, Veber je tvrdio da je ona označila pogrešnu lokaciju, što je Subotić negirala.

U prošlonedeljnom glavnom iskazu, Subotić je tvrdila da je istragom pogrešno utvrđen pravac doleta granate i da ona nije ispaljena iz okoline pomenutog instituta, već iz pravca UPI instituta, s teritorije Armije BiH.

Govoreći o granatiranju naselja Dobrinja 1. juna 1993. kada je ubijeno 10 osoba koje su igrale i posmatrale fudbal, zastupnik optužbe sugerisao je, nasuprot veštaku odbrane, da je po uglu pada granata i minimalnoj procenjenoj udaljenosti, koje je utvrdio Unprofor, projektil morao doći s položaja VRS.

Prihvatajući da te nalaze nije spomenula u svom izveštaju, Subotić je, međutim, tvrdila da su ugao pada granata i udaljenost s koje je bila ispaljena, u stvarnosti bili manji od onih koje je utvrdio Unprofor, što sugeriše da ih je mogla ispaliti i ABiH.

Subotić je ostala i pri iskazu da su sarajevski istražitelji pogrešno utvrdili pravac iz kojeg su doletele tri granate koje su u naselju Dobrinja 4. februara 1994. ubile osam, a ranile 18 građana.

Svedokinja je tvrdila da su to područje pogodile četiri granate, ali da istražitelji četvrtu nisu obradili zato što je bilo očigledno da nju nije mogla ispaliti VRS.

U osvrtu na tvrdnju balističarke odbrane da je mesto na kojem je 12. jula 1993. minobacačka granata ubila 13 građana u redu za vodu u Sarajevu, bilo u blizini vojnih objekata ABiH, tužilac Veber pitao je Subotić tvrdi li da je "ABiH granatirala sopstvenu komandu".

Negirajući to, Subotić je odgovorila da je želela da raspravnom veću pruži sve raspoložive informacije "kako bi imalo kompletan uvid u situaciju na terenu".

Ona je odbacila i sugestiju tužioca da joj je to "odstupnica" ako sudije ne prihvate njenu tvrdnju da je istragom pogrešno utvrđeno da je granata doletela s položaja VRS.

Tužilac Veber tvrdio je da je red za vodu "granatirala VRS u okviru tekuće operacije", predočavajući naređenje da se "neprijatelju nanesu što veći gubici", koje je na dan incidenta izdao tadašnji komandant Sarajevsko-romanijskog korpusa Stanislav Galić.

"Naravno da to nije tačno, materijalni dokazi na terenu to pokazuju", uzvratila je Subotić.

Za eksploziju na Baščaršiji 22. decembra 1994. Subotić je tvrdila i da je, po tragovima, bila izazvana granatom koja je bila položena na tlo, a zatim aktivirana.

Tvrdila je i da su, tokom istrage o drugoj eksploziji istog dana u toj četvrti, istražitelji inscenirali lice mesta tako što su iskopali krater i sami naneli oštećenja na okolne fasade kako bi lažno prikazali da je eksplodirala granata iz minobacača.

Na pitanje tužioca Vebera veruje li zaista da su istražitelji to mogli učinit pred prisutnim oficirima Unprofora, Subotić je odgovorila da to "nije stvar verovanja, nego materijalnih tragova" na licu mesta.

Unakrsno ispitivanje Zorice Subotić, tužilac Veber nastaviće sutra.

General Mladić optužen je i za genocid u Srebrenici, progon Muslimana i Hrvata širom BiH, koji je u šest opština imao razmere genocida i uzimanje pripadnika Unprofora kao talaca, 1992-95.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: