Tači: Kosovo nije u krizi

Kosovo nije u krizi, tvrdi zamenik kosovskog premijera Hašim Tači.

Izvor: Tanjug

Utorak, 06.10.2015.

11:39

Default images
Foto: Beta/AP

On blokadu parlamenta, zbog nezadovoljstva opozicije Briselskim sporazumima, posebno formiranjem Zajednice srpskih opština, naziva "tehničkom preprekom" koja će biti prevaziđena.

Tači je gostujući na prištinskoj RTV21 rekao da ne vidi razlog da se u razrešenje ovog problema uključuje predsednica Atifete Jahjaga.

"Kosovo nije u krizi. Kosovo nije blokirano. Postoji tehnička prepreka zbog koje Skupština ne funkcioniše, ali ta prepreka će biti prevaziđena", rekao je Tači.

Precizirao je da je predsednik parlamenta Kadri Veselji uputio poruke opoziciji.

Tači se, međutim, saglasio da nije dobro to što opozicija najavljuje da će bojkotovati rad skupštine.

Prištinsk mediji i analitičari smatraju da se kriza kosovskog parlamenta zbog blokade opozicije produbljuje. Opozicija, naime, traži da premijer Isa Mustafa povuče potpis sa četiri sporazuma, koja su Beograd i Priština postigli krajem avgusta u Briselu među kojima je i sporazum o formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO).

Opozicija još zahteva da vlast povuče potpis sa sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom, a analitičari upozoravaju da se došlo do trenutka kada bi se mogla očekivati destabilizacija Kosova.

Premijer Mustafa je opoziciji poručio da ne prihvata uslove i da potpis sa Briselskih sporazuma neće biti povučen, a poruku opozociji poslao je i američki ambasador u Prištini Greb Delavie rekavši da SAD podržavaju dokumente potpisane u Briselu, uključujući i sprazum o formiranju ZSO.

Istovremeno radikalni opozicioni pokret Samoopredelenje, Alijansa za budućnost Kosova i Inicijativa za Kosovo skupile su, kako se tvrdi, 150 hiljada potpisa građana koji podržavaju zahteve opozicje.

Osvrnuvši se na špekulacije da će se vladajućoj koaliciji pridružiti Alijansa za bezbednost Kosova Ramuša Haradinaja, Tači je rekao da "proširivanja koalicije neće biti, te da će izbori biti održani juna 2018.

"Zato, pustite da ispoštujemo koaliciju, da radimo na jačanju naše zemlje i da zajedno idemo napred", rekao je Tači.

Najnovija dešava podstakla su ponovo spekulacije da bi Haradinajeva ABK mogla da postane deo vladajuće koalicije.

Po nekim politickim kalkulacijama Haradinaj bi mogao da dobije funkciju koju sada ima lider DPK Hašim Tači, a Tači bi u tom slučaju bio biran za presednika Kosova.

Pozivajući se na svoje izvore, prištinski dnevnik Zari navodi da u trenutku kada Hašim Tači bude izabran za predsednika Kosova (aprila naredne godine) postoje realne šanse da Haradinaj dobije funkciju prvog zamenika premijera i ministra inostranih poslova a njegova partija bi dobila jos nekoliko ministartsva u kosovskoj vladi.

"Ako se postigne saglasnost da Haradinaj uđe u vladu, a mogucnosti su velike, onda će mnogo lakše da bude sa procesom ZSO ali i sa ostalim 'vrucim temama' koje nas čekaju ", rekao je neimenovani izvor Zeriju.

Upitan ko treba da preuzme ulogu onoga koji će izvesti zemlju iz ove situacije pošto opozicija nema nameru da odustane, Tači je rekao da je to uloga građna.

"To je uloga građana ove zemlje koji su izrazili svoju volju na izborima. Ne treba se sada busati u grudi ili pokušavati na silu da se zaobiđe ili prekrši volja birača koji su izabrali svoje legitimne predstavnike", naveo je i dodao a se proces nastavlja uz potpuno poštovanje legitimnosti volje građana i vladajuće koalicije i opozicije, ali prvenstveno uz poštovanje Ustava i zakona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: