BiH: Optužnice za ratne zločine protiv 509 osoba

Tužilaštvo BiH saopštilo je da su od 2005. godine, kada je počelo da radi Posebno odeljenje za ratne zločine, do danas podignute optužnice protiv 509 osoba.

Izvor: Beta

Utorak, 06.10.2015.

14:21

Default images

U saopštenju se navodi da optuženi za ratne zločine potiču iz svih naroda i iz svih krajeva BiH, a terete se za ratne zločine koji su od 1992. do 1995. počinjeni nad žrtvama svih nacionalnosti u svim krajevima BiH.

Optužnicama su obuhvaćena krivična dela genocida, zločina protiv čovečnosti, ratnog zločina protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika, a značajan broj optužnica odnosi se i na slučajeve ratnog seksualnog nasilja, silovanja i seksualnog zlostavljanja žrtava.

"Sve optužnice koje je podiglo Tužilaštvo BiH za ratne zločine su potvrđene (odbijena je optužnica samo u jednom predmetu protiv jednog optuženog), a u dosadašnjoj praksi i procesuiranju predmeta, izrečene su osuđujuće presude u više od 81 posto predmeta, što govori o kvalitetu optužnica i profesionalnom odnosu prema radu na predmetima", istakli su u Tužilaštvu.

U saopštenju se naglašava da je "razvijena saradnju sa zemljama regiona", kako bi se realizovalo procesuiranje osumnjičenih koji se kriju u susednim državama.

"Za osumnjičenima intenzivno tragamo sa partnerskim institucijama iz celog svijeta, što potvrđuju izručenja osumnjičenih iz SAD, Španije, Norveške i drugih zemalja, a u toku su aktivnosti na izručenju osumnjičenih iz Holandije, Švicarske, Francuske", navodi se u saopštenju.

Iz Tužilaštva BiH su poručili da nastavljaju dalje da rade u cilju "procesuiranje i kažnjavanje osoba osumnjičenih za ratne zločine, radi kažnjavanja počinjenih zločina, uspostavljanja vladavine prava, kao i mirnog i sigurnog okruženja za život svih građana BiH i budućih naraštaja koji dolaze".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: