"Izbeglice se ne kreću ka BiH"

Ministar bezbednosti BiH Dragan Mektić izjavio je da izbeglice iz Sirije neće masovnije stizati u BiH.

Izvor: B92

Utorak, 06.10.2015.

19:18

Default images

On je naveo da se to neće dogoditi sve dok postoji standardna ruta kretanja od Makedonije ka severu Srbije i Mađarskoj i alternativni koridor prema Hrvatskoj.

"Izbeglice se ne kreću ka BiH, najbliži su nam oko Šida. Trenutno se ne udaljavaju od ovih koridora. Ako se zatvore koridori, teško je procenjivati", rekao je Mektić novinarima posle sastanka Koordinacionog tela za pitanja migracija u BiH.

On je postavio pitanje da li ima svrhe da izbeglice dolaze u BiH ako su zatvoreni koridori, a oni žele dalje ka EU.

"Još nije izgledno da će u narednom periodu izbeglice krenuti prema BiH. Ono što je važno jeste da je naša država na svim nivoima uradila sve pripremne radnje kako bismo eventualnu krizu dočekali spremni", poručio je Mektić.

Na sastanku, kome je prisustvovao i predstavnik Srbije, dodao je, razgovarano je i o aktivnostima i pripremama za slučaj eventualnog masovnog dolaska sirijskih izbjeglica na teritoriju BiH.

"Predstavnik Srbije nam je predstavio celokupan proces izbegličke krize do detalja, način kako to rade u Srbiji i sve greške, te preporučio mere šta da uradimo, a što su oni sa zakašnjenjem radili", naveo je Mektić.

Ministar bezbednosti rekao je da je BiH potpuno spremna za prvi ulazak izbeglica, lasersko prebrojavanje, medicinsku pomoć, bezbednosne mere i odlazak u prihvatne centre.

"Imamo kapacitete za smeštaj, najmanje kako to funkcioniše u Srbiji i Preševu. Imamo najmanje toliko kapaciteta", rekao je Mektić.

On je najavio da će u toku naredne sedmice biti obavljeni razgovori sa stranim donatorima kako bi se obezbedila i dodatna tehnička oprema koja će se iskoristiti za adekvatno provođenje procesa prijema izbeglica i njihovog tretiranja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: