Mur: Odlični odnosi Srbije i BiH

Odnosi Srbije i Bosne i Hercegovine su odlični, izjavio je ambasador OEBS-a u Bosni i Hercegovini Džonatan Mur.

Izvor: Tanjug

Utorak, 06.10.2015.

08:48

Default images

On je pozdravio najavljeni dolazak premijera Aleksandra Vučića na investicionu konferenciju u Srebrenici.

Taj američki diplomata je, u intervjuu "Politiku" ocenio je kao "državnički porez" Vučićev letošnji odlazak u Potočare, gde je biio napadnut.

"Njegov potez da ode u Potočare 11. jula bio je državnički potez. Zajedno samo bili u Fabrici akumulatora pre tog napada, a nisam bio daleko ni kada je napad počeo. Izjava premijera po povratku u Beograd, bila je takođe državničkä", istakao je Mur.

On je podsetio da je posle toga Vlada Srbije bila domaćin za sva tri člana Predsedništva BiH, i najavio da će 4. novembra biti održana i zajednička sednica dvaju vlada u Sarajevu.

"Zato mogu da kažem da su bilateralni odnosi dve susedne zemlje odlični i pozdravljam najavljeni dolazak premijera Vučića na investicionu konferenciju u Srebrenici u novembru. Aprilska poseta BiH ministra spoljnih poslova Ivice Dačića, koji je i predsedavajući OEBS-u, tokom koje smo obišli Sarajevo, Banjaluku i Drvar, takođe pokazuje da je Srbija izuzetno važan faktor na Balkanu", rekao je Mur.

Ambasadora su pitali i za slučaj braće Bitići, koji predstavlja kamen spoticanja između Beograda i Vašingtona, koji su "kao državljani SAD ubijeni u Srbiji, ali su boreći se na strani OVK učestvovali u tuđem građanskom ratu, što se danas smatra kažnjivim i osuđuje se".

"To je zaista pitanje za američkog ambasadora, ne mogu da ga komentarišem. Ako ljudi iz jedne zemlje ratuju u drugoj iz različitih razloga, to je pitanje domaćeg zakonodavstva i pravosuđa tih zemalja. Tako je i u BiH, njihovi državljani koji su ratovali u Siriji biće procesuirani", rekao je Mur.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: