Stiže nova količina MMR vakcina

Nova količina MMR vakcina protiv malih boginja, zaušaka i rubeola stići će do petka, najavljuju iz Ministarstva zdravlja.

Izvor: B92

Utorak, 06.10.2015.

20:37

Default images
Foto: Beta/AP, arhiva

Već sledeće nedelje vakcine će dobiti svi domovi zdravlja u Srbiji.

Krajem septembra, redakcija portala Bebac apelovala je na nadležne da reaguju i po hitnom postupku obezbede MMR vakcine za sve domove zdravlja i da ne čekaju epidemiju morbila.

U Institutu Batut tvrde da vakcine ipak ima u svim delovima zemlje i da ne postoji nijedan region koji ne raspolaže ovom vakcinom, a nakon novog ugovora sa britanskim proizvođačem Glakso, i nove doze stizu do kraja nedelje.

"Nove doza vakcina će stići do kraja nedelje, imamo potvrdu od proizvođaca, vakcina je na putu. Tokom naredne nedelje ćemo imati isporuku tih vakcna na svim vakcinalnim puktovima u Srbiji u sasvim dovoljnim količinama do naredne isporuke a to je decembar mesec kada stiže uobičajena kvartalna doza", rekao je Dragan Ilič, direktor "Batuta".

Da vakcine stižu, potvrdili su i iz Ministarstva zdravlja.

"U pitanju je isporuka celokupnog ugovorenog kontigenta od 33.000 jedinica. Proizvodnja ovih količina bila je završena 29. septembra, kako je i bilo planirano, ali je zbog bojazni proizvođača da može doći do problema na graničnim prelazima u drumskom saobraćaju, koji se uobičajeno koristi za ovakvu vrstu transporta, bilo je potrebno obezbediti adekvatan avionski saobraćaj, koji podržava prevoz u okviru 'hladnog lanca'."

O MMR vakcini protiv malih boginja, zauški i rubeola se prethodnih godina u Srbiji dosta polemisalo. Obuhvat ovom vakcinom bio je toliko nizak da je početkom 2015. izbila epidemija morbila u Beogradu i u Vojvodini.

Nakon toga u junu sporadično su se pojavljivali novi slučajevi morbila. Ipak, postoji drastičan porast vakcinacije dece u poslednje vreme.

"Ono što možemo da konstatujemo za prvih šest meseci ove godine da je obuhvat zaista zadovoljavajući, čak je i iznad onog što je planirano, to se dešava ne znam posle koliko godina da mi imamo obuhvat svim vakcinama, ne samo MMR,", naveo je direktor "Batuta".

Nema razloga za brigu da li će opet izbiti nova epidemija, tvrde nadležni. U pojedinim predelima Srbije, sporadično se javljaju slučajevi morbila, ali je više vakcinisane dece nego što ih je bilo 2014. pa je i manji rizik od pojave nove epidemije malih boginja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: