"Odluka neustavna, ženama omogućiti pravo izbora"

Najavu da će 12. oktobra oko 3.500 lekarki, koje ispunjavaju uslove, otići u penziju, poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković smatra neustavnom.

Izvor: B92

Utorak, 06.10.2015.

16:44

Default images

Ona je u Kažiprstu rekla da je dosad bilo oko 100 pritužbi zbog navedene odredbe po kojoj žene iz javnog sektora sa 60 i po godina moraju u penziju.

“Mi smo predložili Ustavnom sudu da ovu odredbu proglasi neustavnom. Odredba se odnosi samo na žene koje su nekada imale pravo izbora da rade do 65. godine. Novom odredbom im se to onemogućava“, rekla je Jankovićeva.

Ona navodi da ova odredba pokazuje primer posredne diskriminacije i da su se pritužbe uglavnom odnosile na ekonomske razloge.

“Uredba bi trebalo da stupi na snagu 12. oktobra i zbog toga smo predložili Ustavnom sudu da obustavi izvršenje svake pojedinačne stavke“, izjavila je ona.

Kako ona smatra, Srbija ima dobar strateški okvir kako bi se razvila ravnopravnost, međutim, u praksi postoje slučajevi koji dokazuju suprotno.

“Srbija još nailazi na probleme koji se tiču rodne ravnopravnosti. Nije da nema pomaka, ali je još veliki problem sa ženama koje žive na selu, sa porodiljskim odsustvom. Žena se ne sme prikazivati kao objekat, niti je njena jedina uloga rađanje“, naglasila je ona.

Brankica Janković smatra da je jedan od najvažnijih problema za koje je potrebno hitno rešenja nasilje u porodici, te navodi da je potrebno o tome govoriti stalno, a ne samo kada se dogodi neki od takvih slučajeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: