Nikoliću Povelja zahvalnosti Filološkog fakulteta

Filološki fakultet u Beogradu obeležio je svoj Dan, na svečanosti na kojoj je predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću uručena fakultetska Povelja zahvalnosti.

Izvor: Tanjug

Utorak, 06.10.2015.

13:44

Default images
Foto: Tanjug

Povelju je predsedniku Nikoliću uručila dekan fakulteta Aleksandra Vraneš, za pokroviteljstvo i podršku u organizaciji Međunarodnog slavističkog kongresa, digitalizaciji rukopisanog nasleđa Ive Andrića, pripremi celokupnih dela Ive Andrića i objavljivanju Biblioteke "Jezik i književnost" na ruskom jeziku.

Zahvaljući na priznanju, Nikolić je rekao da projekte fakulteta prepoznaje kao poduhvate od nacionalnog značaja i da ništa manje ni ne očekuje od škole čije je osnivanje išlo u korak sa formiranjem moderne srpske države i njenih obrazovnih institucija.

"Takva tradicija nije vam samo na ponos, već i na obavezu da je ne izneverite i da svojim rezultatima iznova slavite nasleđe tako važno za ispisivanje i akademske, prosvete i prosvetitelsjke istorije Srbije", rekao je Nikolić na svečanosti.

Predsednik je istakao da fakultet razvija delatnost neobično važnu za državu, akademsku diplomatiju, koja, kako kaže, ne mari za odnose među državama, već prednjači u povezivaju, razmeni znanja, razumevanju, toleranciji.

U obraćanju studentima, Nikolić je rekao da diplomce tog fakulteta sreće bezmalo u svim ambasadama Srbije u svetu.

"Razgranali ste se i umrežili, poneli iz ove škole sjajno znanje različitih jezika i kultura. Vi ste u svetu izlog važne i dragocene priče o akademskom obrazovanju svoje zemlje", rekao je on.

Predsednik Srbije se obratio i profesorima, uz poruku da je zvanje učitelja, predagoga, naučnog radnika, pitanje posvećenosti i predanosti, pitanje načina života više nego li ičeg drugog.

"Vaši motivi su uzvišeniji, otuda moje najiskrenije poštovanje prema svima vama koji ste odabrali posao učitelja, najvažniji od svih, jer vam poveravamo najdragocenije što imamo, svoju decu, budućnost naše zemlje", rekao je Nikolić.

On je istakao i da, koliko god da ga bude, nikada neće biti dovoljno novca za obrazovanje i nauku, projekte, ali da je i sam bio svedok odricanja i entuzijazma nastavnika kojim se slede samo ideje veće od svih nas.

U obrazloženju za dodelu priznanja Nikoliću, dekan Vraneš je istakla da je predsednik prepoznao značaj Filološkog fakulteta za našu kulturu i društveni napredak.

U međunarodnoj zajednici, prema njenim rečima, podržao je nastojanja fakulteta, Saveza slavističkih društava i Međunarodnog komiteta slavista da Međunarodni slavistički kongres bude održan 2018. godine u Beogradu.

"Predsednikovo pokroviteljstvo ovom kongresu, kao i Međunarodnom kongresu vizantologa, podsticajno je i za našu i za stranu naučnu zajednicu", rekla je Vraneš na skupu na kojem su prisustvali predstavnici Vlade Srbije, diplomatskog kora, profesori...

Uz predsednikovu podršku, u saradnji fakulteta sa Zadužbinom Ive Andrića, SANU i Andrićevim institutom iz Andrićgrada, digitalizovana je i rukopisna zaostavština Ive Andrića.

Time je ugrađen značajan zamajac za rad na kritičkom izdanju celokupnih dela Ive Andrića, rekla je Vraneš, i podsetila da je predsednik pružio podršku i u objavljivanju Biblioteke "Jezik i književnost na ruskom" jeziku.

U svečanom delu studenitma su se obratili i rektor Univerziteta u Beogradu prof. dr Vladimir Bumbaširević, student prodekan Lazar Grušanovć, predsednik Studentskog parlamenta Jelena Vidović, a najboljim studentima uručena su priznanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

11 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: