Od ponoći registrovano više od 1.900 izbeglica

U Prihvatnom centru u Preševu od ponoći do 12,30 sati registrovano je više od 1.900 izbeglica iz bliskoistočnih zemalja.

Izvor: B92

Utorak, 06.10.2015.

13:33

Default images
Foto: Beta

Veliki broj muškaraca, žena i dece iz Sirije, Iraka, ali i Avganistana i drugih država u poslednjih nekoliko dana neprestano dolazi u Preševo, a procene su da će se taj trend nastaviti.

"Od ponoći do 12,30 sati potvrde je dobilo oko 1.900 osoba a Prihvatni centar u Preševu je trenutno prazan", kaže portparol Komesarijata za izbeglice i migracije Ivan Mišković.

On je rekao Tanjugu i da u privremenom kapmu u Kanjiži trenutno nema nikoga dok je u objektu "Principovac" kraj Šida smešteno destak osoba.

Do Prihvatnog centra u Preševu izbeglice iz Makedonije stižu preko Miratovačkog polja, gde je formiran privremeni kamp sa šatorima za smeštaj i pružanje prve pomoći izbeglicama.

Izbeglice stižu svakodnevno u grupama - od nekoliko desetina do nekoliko stotina, ali se tu zadržavaju kratko - da se registruju i malo odmore, mada ima i onih koji odmah nastavljaju put ka Beogradu i severnim granicama Srbije.

U Preševu su angažovani i aktivisti Crvenog krsta, volonteri i pripadnici raznih međunarodnih organizacija koji kao i pripadnici policije obavljaju veliki posao oko registracije.

Centar u Preševu je otvoren 8. jula, a izbeglicama je omogućena administrativna podrška za dobijanje privremenih dokumenata, kao i zdravstvena pomoć, mesto za odmor i hrana.

Po ranije saopštenim podacima, kroz Privremeni centar u Preševu dnevno je prolazilo više od 1.200 osoba sa Bliskog istoka, ali je dosta njih koji tu uopšte i ne svraćaju već nastavljaju put ka Beogradu.

U poslednji nekiko dana, broj onih koji je prolazio kroz taj centar je gotovo utrostručen ali, niko od njih, zahvaljujući velikom angažovanju aktivista lokalnog Crvenog krsta i volontera,nije ostao bez pomoći.

Izbeglice u Srbiju ulaze i preko srpsko-bugarske granice, uglavnom na područje opština Dimitrovgrad, Negotin i Bosilegrad, ali u znatno manjem broju.

Za izbeglice su otvoreni i privremeni centri u Šidu i Somboru gde dolazi mnogo manje ljudi nego u Prešavo, kao i privremeni kamp u Kanjiži.

Krajnji cilj izbeglica su uglavnom Nemačka i skandinavske države, do kojih pokušavaju da stignu preko Mađarske i Hrvatske.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: