Lavrov:Oslobodilačka vojska Sirije fantomska grupa

Rusija je spremna da stupi u kontakt sa Oslobodilačkom vojskom Sirije, ali to je "fantomska grupa", rekao je šef ruske diplomatije Sergej Lavov.

Izvor: B92

Ponedeljak, 05.10.2015.

12:33

Default images
Foto: Beta/AP

"Govore nam o Oslobodilačkoj vojci Sirije, ali gde je ona? Ona deluje kao fantomska grupa, o njoj se ništa ne zna“, rekao je Lavrov i dodao da se Rusija tim povodom obratila i SAD-u.

Ministar spoljnih poslova Rusije je, takođe, rekao da je Moskva zatražila od SAD-a detalje o toj vojsci.

Lavrov je rekao i da ne zna ni za kakve američke namere da potkopa napore Rusije u Siriji.

"Nisam čuo za planove da SAD ili bilo ko drugi potkopa naše delovanje u Siriji“, rekao je Lavrov na konferenciji za novinare dodajući da je Rusija uspostavila kontakte sa SAD u vezi sa situacijom u Siriji na predsedničkom nivou i nivou ministara spoljnih i unutrašnjih poslova.

Prema ranijim informacija, grupe demonstranata u Siriji su se od leta 2011. naoružale i organizovale u tzv. Slobodnu sirijsku vojsku sa bazama u susednim državama da bi se borili protiv sirijskog režima, vodeći gerilski rat.

Njihove aspiracije su podržale susedna Turska, Saudijska Arabija i zemlje Zaliva, a zatim SAD i druge zemlje Zapada.

Na konferenciji za novinare Lavrov je istakao da nisu istinite tvrdnje da se sirijska vojska ne bori protiv Islamske države (ID) i da je nelogično optužiti snage Damaska da se ne bori protiv terorista.

"Nelogično optužiti sirijsku vojsku da se ne bore protiv terorista. Sirijska vojska je apsolutno očigledno, možda čak i jedina vojska koji je spreman da obavlja takvu funkciju u Siriji - borbu protiv terorista", rekao je Lavrov.

Lavrov je ponovio da bi obaranje sirijskog režima bilo grubo kršenje međunarodnog prava.

"Obaranje vladajućeg režima u Damasku bilo bi grubo kršenje rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija koja odobrava Ženevski kominike od 30. juna 2010. Taj Kominike podrazumeva isključivo mirno, političko i diplomatsko rešenje sirijske krize", rekao je Lavrov novinarima i dodao da izjave koje su se mogle čuti u nekim zapadnim prestonicima ovih dana da, ukoliko događaji nastave ovim putem, to pitanje moraće da se reši vojnim sredstvima.

Lavrov je potvrdio da Moskva nije dobila bilo kakve zvanične zahteve iz Bagdada da proširi rusku vojnu operaciju protiv ID u Iraku, bez obzira na medijske izveštaje da je takav poziv uputio Rusiji irački premijer Hajder al Abad.

"Čuo sam izjave iračkog premijera da su zainteresovani za pomoć ruskih aviona u uništavanje terorista na iračkog teritoriji. Premijer je to rekao posle prvih dana naše operacije u Siriji koja je pokazala najviše rezultate naše vojske. Ali nismo dobili bilo kakve zvanične zahteve iz Iraka", rekao je Lavrov.

Međutim, katarska televizija Al Džazira javila je da je "irački premijer Hajder al Abad već poslao zahtev Rusiji za pokretanje vazdušnih udare po pozicijama ID na iračkoj teritoriji".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: