ID raznela Trijumfalnu kapiju u Palmiri

Pripadnici Islamske države razneli su Trijumfalnu kapiju, jedan od najznačajnijih spomenika u drevnom sirijskom gradu Palmiri.

Izvor: B92

Ponedeljak, 05.10.2015.

07:11

Default images
Foto: Tanjug/AP

Sirijski ministar antikviteta Mamun Abdelkarim za Rojters je rekao da su mu izvori u Palmiri potvrdili da je razneta Trijumfalna kapija, biser postojeće kolekcije u gradu oazi.

U tom gradu, džihadisti su prethodno uništili svetilište posvećeno Baal Šaminu i 2.000 godina stari Belov hram.

ID kontroliše Palmiru od maja, kada je iz njega proterala vladine snage, a zatim je minirala spomenike i istorijska zdanja.

ID smatra te objekte svetogrđem.

Grad Palmira, uključujući i četiri groblja van gradskih zidina, upisan je na Uneskovu listu svetskog nasleđa 1980.

Uništavanje drevnih lokaliteta postalo je manir Islamske države. Uz uništenja u Siriji, Islamska država uništila je statue, svetilišta i rukopise u iračkom gradu Mosulu i drevni asirski grad Nimrud.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: