"Rusija u Siriji sprovodi asimetrično ratovanje"

Rusija sprovodi "asimetrično ratovanje" u Siriji, koristeći vojnu silu da bi podržala predsednika Bašara al-Asada dok istovremeno govori da napada pripadnike ID

Izvor: Tanjug

Nedelja, 04.10.2015.

22:21

Default images
Foto: Beta/AP, arhiva

To tvrdi šef britanske diplomatije Dejvid Hamond.

"Ovo izgleda kao klasično rusko asimetrično ratovanje - šaljete snažnu propagandnu poruku da radite jednu stvar, dok zapravo činite nešto sasvim drugo, a kad vas za to pitaju, vi jednostavno demantujete", rekao je Hamond danas u intervjuu za Rojters.

Hamond je dodao da su vlasti Velike Britanije razgovarale s ruskim vlastima više puta, ali da su ovek dobijale isti odgovor - da Moskva napada pripadnike Islamske države u Siriji.

"Pokušavate da razgovarate s Rusima. Oni jednostavno ponavljaju svoj stav - što je, uzgred, i stav Irana - a to je prosto neverovatno", istakao je šef britanske diplomatije.

On je naveo da Britanija mora da bude potpuno uverena da Asad neće biti deo budućnosti Sirije, ocenivši da je ta zemlja "milion kilometara daleko" od mogućnosti da održi slobodne i fer izbore, koje predlažu Rusija i Iran.

Ranije danas, britanski premijer Dejvid Kameron izjavio je da odluka Putina da pokrene vojnu akciju u Siriji, kao podršku predsedniku Asadu, predstavlja "strašnu grešku" i ocenio da će taj potez učiniti region još nestabilnojim.

Rusija je ove nedelje pokrenula vazdušne udare u Siriji, što predstavlja dramatičnu eskalaciju strane uključenosti u građanski rat u toj zemlji.

"Većina ruskih vazdušnih udara, koliko sam dosad mogao da vidim, izvršena je u delovima Sirije koji nisu pod kontrolom Islamske države, već drugih protivnika Asadovog režima", istakao je Kameron, koji je juče sirijskog predsednika nazvao kasapinom.

Rusija od srede izvodi vazdušne udare u Siriji, a Zapad tvrdi da su gađana uglavnom područja koja drže pobunjeničke grupe, a ne borci IS, za koje ruske vlasti kažu da su meta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: