Nove kritike Erdogana: Ozbiljna greška Rusije

Vazdušni udari Rusije u Siriji su "neprihvatljivi za Tursku", izjavio je turski predsednik Režep Tajip Erdogan i dodao da Moskva pravi ozbiljnu grešku.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 04.10.2015.

16:25

Default images
foto: Beta

Uzimajući u obzir prijateljske odnose Rusije i Turske, njene akcije u Siriji su "zabrinjavajuće i uznemirujuće", kazao je Erdogan i dodao da bi one mogle da "izoluju Rusiju u regionu".

"Koraci koje Rusija preduzima i kampanja bombardovanja u Siriji u svakom pogledu su neprihvatljivi za Tursku... Nažalost, Rusija pravi ozbiljnu grešku", rekao je Erdogan na konferenciji za novinare na aerodromu u Istanbulu pred odlazak u posetu Francuskoj.

Odnosi Rusije i Turske već duže vremena su zategnuti zbog krize u Siriji, gde se Moskva izdvojila kao glavna podrška sirijskom predsedniku Bašaru al-Asadu na međunarodnoj sceni, dok Ankara poziva na njegov odlazak sa vlasti kao jedino rešenje za konflikt, naveo je AFP.

Erdogan je istakao da "nije samo Rusija, već i Iran, koji brane (Asada), koji sprovodi državni teror" u Siriji.

Rusija koja je prošle sedmice počela kampanju vazdušnih udara u Siriji, insistira da su meta samo položaji džihadističke grupe Islamska država.

Turska i nekoliko njenih zapadnih saveznika saopštili su, međutim, da su gađane i pobunjeničke grupe koje se bore protiv Asadovog režima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: