"Nemamo mnogo da ponudimo mladim naučnicima"

Srbija nema mnogo da ponudi mladim naučnicima, budžet je skroman, ali je potrebno pronaći novac i na drugim stranama.

Izvor: B92

Nedelja, 04.10.2015.

16:27

Default images

To je u vestima B92 rekao ministar obrazovanja, prosvete i nauke Srđan Verbić, a takođe, govorio je i o novootvorenom Centru za priznavanje diploma i objasnio kako taj novi sistem sada funkcioniše.

“Mora još dosta da se komunicira, nemamo više nostrifikaciju, već priznavanje diploma, dakle ranije su se programi upoređivali, a sada se diplome prepoznaju, vidi se šta piše, da je to sa neke akreditovane visokoškolske ustanove koja je svetski priznata i tako se olakšava proces dobijanja diplome za kasnije zapošljavanje. Ovo bi trebalo da omogući povratak, mnogi nisu imali mogućnost da se vrate i zaposle, ali će sada to biti brže nego ranije“, kaže Verbić.

Ipak, postavlja se pitanje koliko Srbija nudi mladim naučnicima.

“Mladim naučnicima zaista ne nudimo mnogo, naš budžet je skroman, za istraživanja još skromiji i to je neuporedivo prema evropskom proseku. Moramo da ojačamo taj deo, da ne postoji tolika nesrezmera između novca koji ide na plate i novca koji ide za nauku. Ne smemo da se organilačavamo na budžetska sredstva, moramo da otvaramo fondove, iz EU, regiona, čak i privatne fondove“, dodaje Verbić.

Prema njegovim rečima, mogućnost za to postoji.

“Ima naznaka da to može da se učini, naši naučnici su uspešni u korišćenju stranih fondova, to dobijaju najjači, najsposobniji, ali nama treba više novca i za istraživanja koja nisu svetski vrh, da očuvamo kvalitet visokoškolskog obrazovanja i da primenimo to, ne samo za istraživanja koja idu u najprestižnije svetske časopise“, ističe Verbić.

Ministar je naveo i da nauku treba posmatrati u društvenom kontekstu.

“Ključna reč prethodne strategije je bila “inovacije“. Nismo uspeli u potpunosti da ih pokrenemo, ali su one u fokusu i dalje. U fokusu su i relevantna istraživanja, ono što je važno za društvo, moramo nauku da posmatramo u kontekstu društva, da radimo na onome gde smo bolji od ostalih“, zaključio je Verbić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: