SAD: Istragu o bombardovanju bolnice u Kunduzu

Američki ministar odbrane Ešton Karter naložio je danas istragu o bombardovanju bolnice u avganistanskom gradu Kunduz gde je poginulo najmanje 19 osoba.

Izvor: Beta

Subota, 03.10.2015.

23:20

Default images
Foto: Beta/AP

Karter je rekao da će biti sprovedena "iscrpna istraga" o bombardovanju ne navodeći detalje o tom napadu.

Svetske agencije javile su da postoji mogućnost da su u napadu učestovali američki avioni.

Komandant američkih snaga u Avganistanu Džon Kembel izvinio se ranije danas avganistanskom predsedniku Ašrafu Ganiju zbog bombardovanja bolnice Lekara bez granica u Kunduzu.

Najmanje 19 osoba ubijeno je u vazdušnom udaru, a među njima je troje dece. Povređeno je više od 30 osoba.

U trenutku bombardovanja u bolnici se nalazilo 105 pacijenata i 80 članova osoblja, Avganistanaca i stranaca, naveli su Lekari bez granica.

Kunduz je strateški grad, a u ponedeljak su ga zauzeli talibani koje su u kontraofanzivi proterale avganistanske snage posle tri dana borbi i akcija podržanih vazdušnima napadima snaga NATO-a.

Bolnica Lekara bez granica pruža važnu pomoć civilnom stanovništvu. To je jedina bolnica u toj oblasti na severu Avganistana u kojoj mogu da se leče teško ranjeni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: