Svi čekaju na stav NATO o osnivanju Vojske Kosova

Kosovski premijer Isa Mustafa izjavio je da SAD pružaju punu podršku transformaciji kosovskih bezbednosnih snaga u oružane snage.

Izvor: B92

Subota, 03.10.2015.

16:12

Default images

Poznavaoci prilika na Kosovu smatraju da Pristina nastoji da pitanje vojske Kosova rešava uporedo sa procesom formiranja zajednice srpskih opština, jer i srpska i albanska strana u tim procesima moraju da budu spemne na ustupke i promenu stavova.

Transformacija kosovskih bezbednosnih snaga u oružane snage je pitanje koje treba da rešavaju institucije Kosova poruka je NATO.

Sličnog stava su i međunarodne diplomate u Prištini, a osim podrške konkretnih detalja još nema.

“Treba da pitate NATO. Nisam čula da NATO ima konkretno mišljenje povodom ovog pitanja, tako da nemamo ni mi”, rekla je ambasadorka Nemačke na Kosovu Angelina Fric.

Prištini se žuri pred proces formiranja ZSO da se i ovo pitanje reši, srpski predstavnici se protive formiranju oružanih snaga, ali i potvrđuju da se o tome razgovara.

“Jesmo razgovarali po ovom pitanju sa našim koalicionim partnerima. Posle tih sastanaka naš stav je ostao nepromenjen”, rekao je ministar za povratak u Vladi Kosova Dalibor Jevtić.

Kosovski analitičar Beljuj Bećaj kaže da srpski i albanski političari treba da rade na usaglašavanju ovog pitanja, ali tek kada manjinske zajednice oružane snage ne budu prihvatale kao pretnju.

“Pitanje transformacije treba da se prati i po stepenu ekonosmkog života na Kosovu. Mislim da je neracionalno da se troše ogromna sredstva za naoružanje, a na drugoj strani prema podacima Svetske banke, imamo polovinu građana Kosova koji žive u siromaštvu i bedi. Poverenje i ekonomski život treba da prethode bezbolnoj transformaciji kosovskih bezbednosnih snaga”, smatra Bećaj.

Kosovske bezbednosne snage broje pet hiljada pripadnika. Među njima i jedan broj Srba. Prema planovima transformacije, nova kosovska vojska Kosova bi imala osam hiljada pripadnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: