Verbić: Svako dete da bude zaštićeno od nasilja

Razvoj bezbednog i podsticajnog okruženju u školskom sistemu i pravo svakog deteta da bude zaštićeno od svih oblika nasilja opšti je cilj Ministarstva prosvete.

Izvor: B92

Subota, 03.10.2015.

23:33

Default images
Foto: Tanjug

Uključivanjem različitih učesnika vaspitno-obrazovnog procesa i lokalne samouprave u prevenciju i zaštitu dece kroz nastavne i vannastavne aktivnosti taj cilj možemo da postignemo, rekao je ministar prosvete Srđan Verbić na konferenciji "Nastava fizičkog vaspitanja u funkciji zaštite od nasilja".

Prema njegovim rečima, od fizičkog vaspitanja se očekuje mnogo više od dva časa nedeljno, a vrlo su važne vannastavne aktivnosti i takmičenja, jer na taj način deca razvijaju timski duh i shvataju da je takmičenje viteško nadigravanje, a ne surovi rivalitet.

Bavljenje fizičkim vežbanjem i sportom razvija samoupouzdanje, uvažavanje različitosti, fer plej i toleranciju, samokontrolu... , rekao je ministar.

"Međutim, da bismo efikasnije radili na zaštiti dece i učenika od nasilja potrebno je da definišemo ulogu i odgovornost svih, kako učenika i nastavnika, tako i roditelja", rekao je Verbić i dodao da je neophodno i da se radi na promeni sistema vrednosti, koji je usled vremena u kojem živimo u velikoj meri nagrižen.

Verbić je naglasio da sve ankete pokazuju da naši đaci ne vide čemu služi obrazovanje, ne vide da je najvažnija upornost i želja da ono što smo zacrtali i ostvarimo.

Uloga nastavnika fizičkog vaspitanja je i da decu nače kako da navijaju za svoj tim, kako da nauče da pobeđuju i gube, ali i da sagledaju osobine dece koje treba razvijati, a na koje uticati da se promene, rekao je ministar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: