Danijelson: Srbija impresivna u krizi

Srbija se ponela impresivno tokom migrantske krize i ima velike šanse za otvaranje prvih poglavlja, rekao je generalni direktor u Direktoratu EK za proširenje.

Izvor: Tanjug

Utorak, 29.09.2015.

14:13

Default images
Foto: Tanjug

"Srbija je ostvarila znatan napredak u teškim pripremama za otvaranje nekoliko poglavlja, a videli smo i napredak u dijalogu sa Prištinom i u reformi pravosudja, koja je ključna za otvaranje poglavlja 23 i 24", rekao je Kristijan Danijelson, koji dolazi u Beograd radi učešća na Beogradskom bezbednosnom forumu.

On je istakao da sve to čini vrlo verovatnim otvaranje prvih poglavlja do kraja godine.

Evropski zvaničnik kaže da se raduje učesću na Forumu, koji sutra počinje u organizaciji Beogradskog fonda za političku izuzetnost i partnerskih NGO, a na kojem će govoriti na panelu posvećenom Berlinskom procesu i procesu proširenja.

"Biće to prilika da se sretnu mnogi ljudi, koji se sa različitih aspekata bave Zapadnim Balkanom i da se čuju nove ideje i procene situacije", uveren je.

On smatra da migrantska kriza neće uticati na proces proširenja i pored tenzija koje je izazvala u regionu, a naročito u trouglu Beograd-Zagreb-Budimpešta.

"To je izazov za sve nas, i za Srbiju i za region, za EU i za zemlje prve linije, kao što su Turska, Liban i Jordan", kazao je Danijelson.

"Reakcija Srbije na situaciju u kojoj se našla kada je veliki broj migranata ušao u nju na putu ka članicama EU bila je impresivna", ocenio je ovaj evropski funkcioner.

On je dodao da će zajednička konferencijia ministara iz EU i sa Zapadnog Balkana, zakazana za 8. oktobar u Luksemburgu, predstavljati priliku za nastavak zajedničkog rada na rešavanju krize.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: