Davenport: Poglavlja 32 i 35 do kraja godine

Otvaranje prvih poglavlja u procesu pridruženja Srbije EU, poglavlja 32 i 35, moguća su do kraja godine, dok bi poglavlja 23 i 24 trebalo da budu početkom 2016.

Izvor: B92

Utorak, 29.09.2015.

13:41

Default images
Foto: Tanjug, arhiva

To je izjavio šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Majkl Davenport.

Davenport je u izjavi novinarima podsetio na izjavu evropskog komesara za susedsku politiku i proširenje Johanesa Hana prilikom nedavne posete Beogradu koji je rekao da se zalaže da ta dva poglavlja budu otvorena do kraja godine.

"Čuli ste i predstavnike zemalja članica EU koje su se saglasile s tim mišljenjem. Za poglavlje 32, koje se odnosi na finansijsku kontrolu, Evropska komisija dala je preporuku za njegovo otvaranje pre godinu dana, dok je implementacija Briselskog sporazuma sa Prištinom bio kljucan trenutak u dijalogu, kada je reč o poglavlju 35. To je na dobrom putu ali sve će zavisiti od zemalja članica", rekao je Davenport.

On je izrazio optimizam po pitanju otvaranja poglavlja.

Kada je reč o poglavljima 23 i 24 Davenport je istakao da akcione planove tek treba da usvoji Vlada Srbije, a da ih zatim Evropska komisija prosledi zemljama članicama EU, ali da ni tu ne vidi problem kada je reč o otvaranju poglavlja.

"Ne očekujem burnu debatu među zemljama članicama. To je veoma transprentan proces. Zemlje članice su već svesne sadržaja akcionih planova koji su već dugo na sajtovima Vlade Srbije, ali naravno da će sada to biti sadržajna diskusija. Kada će biti otvorena zavisi od zemalja članica, ali realno je da pričamo o otvaranju početkom sledeće godine", zaključio je Davenport.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: