Zbog "rata" HR i SRB do lekara i komšije skelom

Meštani Neština nakon zatvaranja graničnog prelaza Iloka do Bačke Palanke mogu ili putem preko Novog Sada, što je 100 kilometara, umesto sedam, ili skelom.

Izvor: B92

Utorak, 29.09.2015.

17:54

Default images
Foto: B92

Skelom pored ostalih, prevoze se od Bačke Palanke do Neština i nazad, dve učiteljice, jedan doktor i dva pacijenta, od kojih jedan svakoga dana ide na hemodijalizu.

“Oni su se dogovorili sa gazdom, jer su prioritet, ima tu i ovih pacijenata za dijalizu, nemaju kako, ovo je jedini prevoz", kaže skeledžija Jovan Šijački.

Skela je jedini prevoz i onima koji iz Bačke Palanke odlaze na posao na sremsku stranu. U suprotnom bi njihov put trajao 200 i više kilometara.

Osim kilometraže, umnogostručili su se i troškovi.

U istom problemu su i ljudi iz Hrvatske.

Vozač autobusa Karlo Ljubić svakodnevno iz Iloka dovozi putnike do skele u Banoštoru i kaže da ne veruje da će granice skoro biti otvorene.

"Po mojim saznanjima iz Hrvatske, onda bi ih iz Srbije dovozili tu na Bačku Palanku, a nemoguće je. Ja, recimo, vozim te izbeglice, nemoguće ih je prevesti do Mađarske, registrovati i sve to, puno je, puno je, dece i svega, strašno, strašno”, kaže on.

Dok granični prelaz sa Hrvatskom ne bude otvoren, skelom na posao, u školu u Neštinu, dolazi i učiteljica Divna Tankosić. Časovi u nižim razredima te osnovne škole odvijaju se nesmetano. Međutim, za starije osnovce koji bi iz Neština trebalo da putuju u Palanku, nastava će biti organizovana vikendom, u Neštinu. Do tada, u školu ne idu.

“Oni sada ne idu u školu zato što se desio, ja to ne bih nazvala propustom, već dezinformacijom, gde su mediji objavili da su sve granice otvorene prošle nedelje. Prethodnog vikenda, ta nastava je trebalo ovde kod nas da se održi, nije se održala jednostavno zbog neotvaranja graničnog prelaza Ilok 1 – Ilok 2", kaže učiteljica Tankosić.

Opština Bačka Palanka zatražila je od ministarstva obrazovanja i MUP-a Srbije da što pre intervenišu kod predstavnika hrvatske Vlade, kako bi granični prelaz kod Iloka bio otvoren. Do tada, jedina veza između sremske i bačke strane je Dunav.

Opširnije u video prilogu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: