Obama: Saradnja s Rusijom, ali Asad mora da ode

Američki predsednik Barak Obama izjavio je u UN da su SAD spremne da rade zajedno sa Rusijom i Iranom na prevazilaženju krize u Siriji.

Izvor: B92

Ponedeljak, 28.09.2015.

17:29

Default images
Foto: Beta/AP

On je ponovio da buduće rešenje ne može da znači povratak na predratni "status kvo", odnosno vlast Bašara al Asada.

Obama se u govoru na generalnoj debati na Generalnoj skupštini UN založio za dalju borbu protiv Islamske države, ali i tranziciju koja ne bi uključivala sirijskog predsednika, i osudio je zemlje koje podržavaju lidere poput Asada, koga je optužio za ubijanje dece.

Argument da bi alternativa daljoj podršci Asadu bila "sigurno još gora", nije rešenje, ocenio je Obama, aludirajući na stav Rusije uoči susreta sa ruskim predsednikom Putinom kasnije tokom dana.

U govoru na Generalnoj skupštini UN američki predsednik je ujedno branio zapadne sankcije Rusiji zbog Ukrajine.

"Svet ne može da stoji po strani dok Rusija krši integritet i suverenitet Ukrajine. Ukoliko ne bude posledica za rusku aneksiju Krima, to bi se moglo dogodigi bilo kojoj zemlji u UN", rekao je Obama, prenosi AP.

Ruski državni mediji, prema njegovim rečima, opisuju aktuelne dogadaje kao primer povratka Rusije, što je stav koji dele mnogi američki političari misleći da je došlo vreme novog Hladnog rata.

"Međutim, to nije istina," smatra Obama. "Ukrajinci su više nego ikad zainteresovani da budu uz Zapad, a SAD ne žele da izoluju Rusiju, već da se Rusija diplomatski angažujue na način da omogući Ukrajincima da odluče o svojoj budućnosti".

Obama je upozorio članice UN na rizike, ukoliko ne budu zajedno radile na rešavanju svetskih problema.

Sedam decenija od osnivanja posao UN je nedovršen, rekao je američki predsednik, upozorivši da "opasni aktuelni rizici vode u jedan mračniji, neuređeniji svet".

On je govorio o liderima koji misle da snažnije države treba da nametnu volju slabijima i da prva pojedinaca nisu važna, a da se red mora nametati silom.

Zemlje se ne mogu vratiti na stari put sukoba i zastrašivanja, a ako ne budemo radili zajedno i efikasnije, "svi ćemo trpeti posledice",rekao je Obama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

43 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: