Komemoracija u Varivodama i Gošiću

Danas se navršava 20 godina od ubistva devet meštana srpske nacionalnosti u selu Varivode u opštini Knin. Za taj zločin u Hrvatskoj do sada niko nije optužen.

Izvor: B92

Ponedeljak, 28.09.2015.

07:00

Default images

U znak sećanja na srpske civile s područja Šibensko-kninske županije, koji su ubijeni nakon akcije Oluja, u organizaciji Srpskog narodnog veća i Opšine Kistanje danas su u Varivodama i Gošiću održani komemorativni skupovi.

Nakon održanog parastosa i polaganja venaca, čemu su uz porodice žrtva, predstavnike lokalnih vlasti i Ambasade Republike Srbije u Hrvatskoj prisustvovali Domagoj Juričić, Vito Tušić i Mate Radeljić, izaslanici predsednice Kolinde Grabar-Kitarović, te Miodrag Linta, Nebojša Berić i Milan Đurica, poslanici Skupštine Republike Srbije, okupljanima u Varivodama se obratio Dragan Pjevač, predsjednik Koordinacije srpskih udruženja nestalih i poginulih lica sa prostora bivše Jugoslavije.

"Zločini koji su se dogodili ovde počinjeni su nakon ratnih delovanja, a potom je učinjeno sve da se počinioci nikada ne pronađu. Nažalost, 20 godina nakon rata žrtve se i dalje dele na one vredne, manje vredne i bezvredne", kazao je Pjevač, koji je pozdravio izaslanike hrvatske predsednice i izrazio nadu da je njihovo prisustvo na ovogodišnjoj komemoraciji put ka izgradnji drugačijeg pristupa žrtvama rata.

Okupljanima se obratio i Milorad Pupovac, predsednik Srpskog narodnog veća.
"Prošlo je 20 godina otkako su u Varivodama na današnji dan ubijeni oni koji su živeli u veri da nikome nisu počinili ništa nažao, a pogotovo da nikad ni na koga iz zverske ili etničke mržnje nisu podigli ruku. Ostali su verujući da mogu živeti u miru, da mogu živeti na svome, u svojoj zemlji kao što su živeli svoj ceo vek i kao što su njihovi preci vekovima živeli u ovom i u okolnim mestima. Oni koji su imali obavezu da im zaštite živote, osiguraju mir u njihovim domovima i selima, to nisu uradili. Meštani Varivoda kao i meštani drugih sela s kninskog područja nisu imali pravo na mir i život. Kao što njima nije osigurano pravo na život, tako do današnjeg dana za veliku većinu počinitelja zločina nije osigurana adekvatna kazna. Neko očigledno smatra da je bilo u redu da su ti zločini počinjeni te da nije u redu da oni kao ljaga padnu na lice države. Ako država smatra da će svoje lice odbraniti tako što će kažnjavati one koji su počinili zločin prema pripadnicima hrvatskog naroda, a iz redova su srpskog naroda, a neće kažnjavati one koji su počinili zločin prema pripadnicima srpskog naroda iz redova hrvatskog naroda u ime države, noseći njene oznake i oružje koje je ta ista država osigurala, kako se onda može obraniti lice države, osigurati pravda i uspostaviti ravnopravnost i pomirenje među ljudima", upitao je Pupovac te podsetio da je država različitim postupcima izbeglima onemogućavala povratak na ovo područje.

Gotovo dva meseca nakon Oluje, 28. septembra 1995. ubijeno je devet meštana Varivoda: Dušan Dukić (59), Špiro Berić (55), Jovo Berić (75), Jovan Berić (56), Radivoj Berić (69), Marija Berić (69), Milka Berić (67), Marko Berić (82) i Mirko Pokrajac (84). Ubijeni su hicima iz neposredne blizine na svojim kućnim pragovima. U selu se nisu odvijale nikakve vojne aktivnosti niti je u njemu pronađeno oružje.

Mesec dana ranije, odnosno, 27. augusta 1995. u susednom Gošiću ubijeno je sedam starijih osoba: Savo Borak (70), Vasilj Borak (68), Grozdana Borak (75), Marija Borak (81), Kosovka Borak (77), Milka Borak (75), Dušan Borak (56), a desetak dana ranije ubijen je i Gojko Ležaić (65). Svi ubijeni su bili civili, a u selu ni ranije niti u vrijeme ubojstava nije bilo nikakvih ratnih aktivnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: