Meksiko: Godinu dana kasnije-ni traga od studenata

Godinu dana nakon nestanka 43 studenta u Meksiku njihove porodice i prijatelji održali su skupove na kojima su zahtevali da istraga bude nastavljena.

Izvor: B92

Subota, 26.09.2015.

18:29

Default images
Foto: Beta/AP

Predsednik Meksika Enrike Pena Njeta najavio je da će bit formiran specijalni tim koji će nastaviti da istražuje šta se dogodilo 26. septembra 2014. godine u meksičkom gradu Iguala.

Prema nekim navodima, studenti su uvedeni u policijsko vozilo i od tada im se gubi svaki trag.

Prvi izveštaji istrage pokazali su da su studenti najverovatnije ubijeni i spaljeni, a do danas je pronađeno samo jedno telo.

Porodice i prijatelji nestalih optužuju i meksučke zvaničnike, a slučaj se dovodi u vezu i sa narko bandama.

Istražitelji su ustanovili da je policija u gradu Iguala pritvorila studente i potom ih predala narko bandi, a roditelji su prilično frustrirani i ljuti zbog tempa istrage.

Istražitelji su saopštili ranije da je napad na studente naredio bivši gradonačelonik Iguale zbog bojazni da studenti planiraju da ometu govor njegove supruge.

Veruje se da su korumpirani policajci predali pritvorene studente narko kartelu Gereros Unidos.

Slučaj studenata doveo je do niza protesta širom zemlje kao i do masovnih demonstracija u Meksiko Sitiju, Akapulku i Čilpansingu sa zahtevom da vlada sprovede konkretnu i odlučnu akciju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: