Pentagon: Ruski avioni nadleću Siriju

Ruski vojni avioni izvršili su izviđačke letove iznad Sirije, ali još nisu pokrenuli vazdušne napade, izjavio je jedan američki zvaničnik.

Izvor: Tanjug

Petak, 25.09.2015.

23:05

Default images
foto: Beta/AP

Pentagon navodi da je Rusija u posleđnjih nekoliko nedelja izgradila operativnu vazduhoplovnu bazu u Latakiji na severozapadu Sirije i poslala najmanje 500 vojnika, zajedno sa borbenim avionima, tenkovima, artiljerijom i mnoštvom vojne opreme i objekata.

"Videli smo neke obaveštajne i izviđačke aktivnosti ruskih aviona", kazao je pukovnik Pat Rajder, portparol američke centralne vojne komande, poznatije pod imenom CENTECOM, koja nadgleda borbe protiv Islamske države u Iraku i Siriji, prenosi AFP.

"Svesni smo ruske vazduhoplovne aktivnosti, ali prema mojim saznanjima, u ovom tenutku nema bombardovanja", dodao je on.

Zvanično, Sjedinjenim Državama nisu jasne namere Rusije u Siriji, ali posmatrači očekuju da će Moskva ona pružiti podršku režimu predsednika Bašara al Asada, koji joj je stari saveznik.

Rajder kaže da američka vojska nema nikakav kontakt sa ruskim partnerima.

"Vrata su otvorena za potencijalni razgovor u budućnosti, o eventualnim zajedničkim aktivnostima Rusije, SAD i koalicije, ali je prerano da govorim kako bi to moglo izgledati", kazao je on.

SAD bi pozdravile uključivanje Rusije u koaliciju koja se bori protiv džihadista Islamske države, ali su protiv ruskog jačanja Asadovog režima, putem izvođenja napada na umerene pobunjenike na terenu.

"Ako se Rusi odluče na akciju protiv takvih grupa, umesto bombardovanja Islamske države, to ćemo gledati sa velikom zabrinutošću", kazao je Rajder.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: