BG: Romi šetali gradom na prvom "Roma prajdu" FOTO

Prvi “Roma prajd” održan je u Beogradu u cilju ukazivanja na problem izražene diskriminacije i siromaštva među Romima, u organizaciji romske zajednice i NVO.

Izvor: B92

Petak, 25.09.2015.

16:14

Default images
Foto: Beta, AP

Povorka od oko 200 učesnika je uz romske zastave i muziku prošetala od zgrade Vlade Srbije u Nemanjinoj ulici do "Mikser hausa", gde je počeo Festival romske kulture i aktivizma.

"Okupili smo se da promovišemo našu kulturu. Kultura i tradicija su naš najbolji zaštitni znak", rekao je član organizacionog odbora Festivala romske kuture Dragan Gračanin.
Foto: Beta, AP
On je dodao da su kultura i tradicija deo romskog naroda, ali da se u Srbiji o tome malo govori.

"Romi u Srbiji su prisutni više od 700 godina, a mi tek od 2012. godine imamo status nacionalnih manjina, i tek od tada možemo da ostvarimo naša Ustavom zagarantovana prava. Danas ovde jesam da pozovem celu romsku zajednicu i predstavnike vlasti na zajedničko partnerstvo za rešavanje problema Roma u Srbiji", navodi Gračanin.

Kako kaže, problemi romske zajednice su višestruki.
Foto: Beta, AP
"Sve veći broj Roma završava fakultete, a u toj populaciji i dalje postoji 95 odsto radnosposobnog stanovništva koje nigde ne radi. Među Romima je za 20 godina kraći životni vek nego među ostatkom staovništva. Uslovi života tog stanovništva su katastrofalni", ukazao je Gračanin.

Gračanin je podvukao da je neophodno sistemski rešiti probleme Roma, a jedan od koraka je donošenje zakona koji regulišu nelegalna romska naselja, kao i zakona koji sprečava prinudno iseljvanje bez trajnog smeštaja.
Predstavnica Evropskog parlamenta Soraja Post. Foto: Beta, AP
Direktor Romskog kulturnog centra Dragan Ristić rekao je da je "Roma prajd" način da se pokaže da su Romi sastavni deo društva, a da je suština festivala korišćenje umetnosti za promociju romskih interesa.

"Roma prajd" su u znak solidarnosti podržali predstavnici Parade ponosa.

"Mislim da je obaveza svakog građanina da podrži svaku zajednicu koja je ranjiva i diskriminisana u Srbiji. Nedostaje nam solidarnosti. Ovo je protest protiv diskriminacije, a u znak solidarnosti s našim sugrađanima", kazao je član organizacionog odora Parade ponosa Goran Miletić.
Foto: Beta, AP
Miletić je dodao da se u društvu retko govori o problemima romske zajednice, a da je neophodno da se njihov položaj u Srbiji suštinski promeni.

"Roma prajd" podržala je i predstavnica Evropskog parlamenta Soraja Post koja je istakla da Rome treba uključiti u sve društvene tokove i omogućiti im ravnopravne uslove života, ističući da je današnji događaj bitan korak u tom smeru.

U organizacionom odboru današnje manifestacije je devet romskih organizacija, a još deset ju je podržalo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: